Pupovac očekuje poruke mira i više obzira za stradanje i progon Srba

Srna
Pupovac očekuje poruke mira i više obzira za stradanje i progon Srba

Beograd - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Milorad Pupovac nada se da će ovogodišnje obilježavanje hrvatske vojne akcije "Oluja" biti drugačije nego lane i da će biti više obzira za stradanje i progon Srba, da će biti više poruka mira, a manje poruka kojima će se ponovo raspirivati ratna retorika.

On je rekao da sada nakon određenog zatišja ponovo u Hrvatskoj postoji neka vrsta divljanja, raspuštenosti i nekontrolisanih odnosa u međuetničkim i političkim okolnostima koji nisu samo posljedica kampanje, već i činjenice da institucije u toj zemlji ne pronalaze pravi način kako da se nose s tim.


Pupovac je, povodom jučerašnjeg parastosa za Srbe iz Gline i sela nekadašnjeg kotara Vrginmost povodom 75 godina od ustaških zločina, rekao za RTS da je obilježavanje proteklo bolje nego prethodnih godina, ali da je bilo nepristojnog tapšanja i trubljenja automobila.

"Ono što je bilo u Srbu nije vredno pomena. Kada država ćuti, kada mediji tome daju prostora koji ne bi smeli, kada se poruke koje okupljeni antifašisti ne čuju od buke i mržnje onih koji su se tamo okupili onda to izaziva zebnju, strah i zabrinutos za budućnost. Očekujemo da će policija i pravosuđe iz ovog povući određene lekcije", kaže Pupovac.

On je istakao da SNV sa velikom zabrintošću gleda na to kako će se stvari razvijati nakon odluke o ponovnom suđenju Branimiru Glavašu, podsjetivši da je problem u tome što se za stradanje Srba u Hrvatskoj tokom ratnih sukoba 1991-1995. godine vode teški procesi koji se vrlo često završavaju kao ovaj s Glavašem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana