Pupovac: Nova Hrvatska vlada ne spominje manjine

Srna
Pupovac: Nova Hrvatska vlada ne spominje manjine

Beograd - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je Hrvatska dobila vladu čiji program ne spominje manjine, niti obavezu koju ima prema problematici povratka, obnove, ostvarivanju manjinskih prava i participaciji manjina u vlasti.

On je istakao da poslije prvog obraćanja Saboru premijera Tihomira Oreškovića ne može da bude zadovoljan njegovim odnosom prema manjinama, Srbiji i regionu.


"To je prva vlada od 2006. godine koja u tom pogledu nema gotovo ništa osim jedne kurtoazne rečenice mandatara tokom predstavljanja programa", rekao je Pupovac za RTS.

On je ocijenio pozitivnim to što potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko govori o potrebi saradnje sa zemljama u regionu.

"Sa onim što piše u programu, gdje ne piše Srbija, već istočno susjedstvo, a spomenute su neke druge zemlje, ne znam kako će to izgledati", napomenuo je Pupovac.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj situacija nije dobra kada je riječ o ljudskim pravima.

Navodeći da svi bilteni i publikacije Srpskog narodnog vijeća govore o porastu govora mržnje u Hrvatskoj, pozivanju na nasilje i ograničavanju prava manjina, što je najdrastičniji primer sa ćirilicom i medijskim pozivima na linč, Pupovac je izrazio nadu da će se to promijeniti.

Pupovac kaže da su prve poruke pojedinih ministara oko popisa "izdajnika" i negiranja antifašističke tradicije poprilično unijele nemir među predstavnike srpske zajednice.

On ističe da bi hrvatsko državno tužilaštvo po službenoj dužnosti trebalo da reaguje kada se poziva na nasilje i mržnju.

"Tek kad druge nevladine organizacije reaguju, onda se nešto dogodi, ali inače, rezultata nema", zaključio je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana