Pupovac: Mamić je odavno trebalo da bude u zatvoru

Agencije
Pupovac: Mamić je odavno trebalo da bude u zatvoru

Zagreb - Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac kaže za “Blic” da je Zdravko Mamić, izvršni predsjednik Fudbalskog kluba Dinamo, odavno trebalo da zakonski odgovara.

Mamić, koji je se tereti da je podsticao na nasilje i mržnju, zbog čega je jednu noć proveo u pritvoru, pušten je da se brani sa slobode.

Šovinistička izjava Mamića koji je u petak za Željka Jovanovića, ministra nauke, obrazovanja i sporta u Vladi Hrvatske, rekao da je uvreda za hrvatski mozak koja ima očnjake iz kojih izlazi krv i da kao Srbin mrzi sve što je hrvatsko, naišla je na osudu i premijera Zorana Milanovića i Iva Josipovića, predsjednika Hrvatske.

To, ipak, nije bilo dovoljno da i Mamićev klub osudi taj skandalozni ispad.

Uz ogradu da ne raspolaže punim informacijama, iako su svi mediji prenijeli Mamićev šovinistički šou, Dinamo je čak naveo da Mamić nije priveden, već da je samo pozvan na informativni razgovor.

- Kada bi se Josipovićevo i Milanovićevo „treniranje strogoće” na Zdravku Mamiću primjenilo na Željku Jovanoviću, on bi već davno bio na doživotnoj robiji - stoji u saopštenju koje je potpisao Tomislav Marčinko, direktor za odnose s javnošću Dinama, a od kojeg se klub kasnije nejasno ogradio.

Marčinko je bez dvoumljenja stao u odbranu uvreda koje je iznio Mamić.

- A što se tiče Mamićeve konstatacije kako nije normalno da u Hrvatskoj Srbin bude ministar obrazovanja, pitajte u Njemačkoj može li ministar obrazovanja ili odbrane da bude Francuz! Ili u Srbiji Albanac, u Grčkoj Turčin, u Izraelu Palestinac - naveo je Marčinko.

Pupovac, srpski poslanik u hrvatskom saboru, navodi da ovo nije prvi put da Mamić ima ispade bilo prema nacionalnim manjinama bilo prema novinarima.

- Da je kojim slučajem funkcionisala vlast i zakon, on je odavno trebalo da bude zakonski sankcionisan, za tu vrstu prestupa u Hrvatskoj je predviđena zatvorska kazna - kaže Pupovac.

On ne vjeruje da Mamićev ispad ima veze sa predstojećom utakmicom Srbije i Hrvatske u Zagrebu.

- Riječ je o sukobu Mamića sa Jovanovićem, koji traje otkad je ministar krenuo sa raščišćavanjem stvari u fudbalu - ocjenjuje Pupovac.

Ništa manje skandalozni od Mamića nisu bili ni njegovi advokati, a jedan od njih Ante Madunić je sarkastično rekao da Mamić može da očekuje “smrtnu kaznu streljanjem ujutro u šest i 30”.

Mamiću prijete do tri godine zatvora.

Izabela Nina Kraus, bogatašica iz Njemačke koja tvrdi da je prijateljica porodice Mamić, u petak uveče je doletjela privatnim avionom u austrijski grad Salcburg, a odatle ju je vozač dovezao do Zagreba da bi platila kauciju za Mamića ukoliko mu bude određena.

Mamićevi ispadi

1. 2002. godine novinaru Dubravku Sušecu obećao je da će ga pojesti mrak, a izvještačima koji su pratili sudski proces protiv njega psovao majku i prijetio da će ih zaklati ako još nešto napišu;

2. 2007. godine verbalno je napao dvojicu navijača na zagrebačkom aerodromu, optuživši ih da „zavedeni Srbin i musliman ruše Hrvatsku”;

3. 2010. godine prijetio je novinaru Borutu Šipsu uz riječi “Nabijem te na k...! Kretenu! Kad ne budem više u Dinamu, razbiću te ko mačku! Đubre jedno pokvareno...! Razbiću ti stolicu o glavu!”;

4. 2011. godine proveo je noć u zatvoru zbog krivičnog djela sprečavanja službenog lica u obavljanju dužnosti na utakmici Dinamo - Malme, a na kraju je kažnjen samo zbog remećenja javnog reda i mira;

5. 2011. godine verbalno je napao i oterao trenera Vahida Halilhodžića, uz psovanje “muslimanske majke”.

Ruža Tomašić: Hrvatska za Hrvate

Nakon Mamića, šovinistički ispad imala je i Ruža Tomašić, predsjednik Hrvatske stranke prava „Dr Ante Starčević” i kandidat za poslanika u Evropskom parlamentu, koja tvrdi da je Hrvatska za Hrvate, a da su ostali gosti.

- Ona nije samo kandidat na listi koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica već je i potpredsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Sabora, što je mnogo veća sramota - kaže Pupovac.

Premijer Milanović je pitao Tomašićevu da li Hrvata definiše mržnja prema Srbinu i dodao da je to zlo i da to nije Hrvatska.

Mamić: Stranac ne može biti ministar

Sportski direktor Fudbalskog kluba “Dinamo” iz Zagreba Zoran Mamić izjavio je da njegov brat Zdravko, koji je na nacionalnoj osnovi vrijeđao hrvatskog ministra Željka Jovanovića, nije podsticao na mržnju, već smatra da na toj funkciji ne može biti stranac.

- Da je naš ministar Englez i Francuz on bi isto rekao, jer smatra da ministar ne može biti stranac. U tom kontekstu je izrečena izjava, znači kroz nikakvu mržnju prema srpskom narodu i srpskoj manjini - rekao je Zoran Mamić novinarima.

On kaže da stoji iza svake bratove riječi i da je porodica sretna i ponosna na njega.

Izvršni predsjednik “Dinama” Zdravko Mamić pušten je juče da se brani sa slobode od optužbi da je uvredama na račun hrvatskog ministra nauke, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i srpske manjine javno podsticao na nasilje i mržnju.

Mamić je u petak u radijskoj emisiji rekao da Jovanović “mrzi sve hrvatsko”, da je “uvreda za hrvatski mozak” i da “kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može da vodi taj najvažniji resor u Hrvatskoj”.

Iz zagrebačkog Opštinskog državnog tužilaštva ranije je saopšteno da je Mamić putem radija javno podsticao na mržnju prema ministru Jovanoviću, istovremeno iskazujući izrazitu netrpeljivost i podstičući na mržnju prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.

Ove izjave, upozoravaju iz tužilaštva, dodatno dobijaju na težini uoči fudbalske utakmice između reprezentacija Hrvatske i Srbije i izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana