Pupovac: Ko govori o hrvatsko-srpskoj koaliciji ne zna baš ništa

Tanjug
Pupovac: Ko govori o hrvatsko-srpskoj koaliciji ne zna baš ništa

ZAGREB - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u hrvatskom saboru Milorad Pupovac izjavio je da se Hrvatska "u jednom trenutku previše nagla u pravcu ekstremnih, avanturističkih politika" i da oni koji politiku aktuelne vlade nazivaju hrvatsko-srpskom koalicijom "ne razumiju baš ništa".

- Ne razumiju šta im se pred očima događa i šta se događa u Hrvatskoj, a i ne znaju šta je hrvatsko-srpska koalicija, jer da znaju s poštovanjem bi o tome govorili. To smo zaboravili i ovdje neki ljudi olako podstiču mržnju prema pripadnicima srpske zajednice i prema vladi koja to ne zaslužuje - rekao je Pupovac u hrvatskom parlamentu.

Dodao je da se nada "da smo naučili da bi povratak na nekonsolidovanu politiku zemlje, na politički avanturizam u zemlji bio još jedan izuzetno opasan proces".

Pupovac je govoreći o godišnjem izvještaju hrvatskog premijera Andreja Plenovića o radu Vlade rekao da Hrvatskoj ne treba širenje mržnje, podsticanje radikalizma i pseudosuverenizam.

Istakao je da se u Hrvatskoj još uvijek njeguje nacionalistički patriotizam nasuprot ustavnog patriotizma.

Spomenuo je odlazak potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića u Knin na proslavu akcije "Oluja" u avgustu, rekavši da to nije bila jednostavna odluka i da se taj potez danas omalovažava.

Za Srbe u Hrvatskoj, istakao je, postoje tri važne komponente njihovog identiteta, a to su slobodarstvo, ustavni patriotizam i antifašizam.

Na Pupovčevo izlaganje suprotno Poslovniku reagovao je suverenista Hrvoje Zekanović, rekavši da na proslavu "Oluje" ide "s radošću jer je na taj dana pala SAO Krajina i četnici" i da kome je teško zbog toga, "nek ne ide u Knin".

Rekao je i da nikad neće zaboraviti da su "pripadnici zajednice Milorada Pupovca pokrenuli oružanu pobunu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana