Pupovac: Hrvatsko pravosuđe na potezu

Tanjug
Pupovac: Hrvatsko pravosuđe na potezu

Zagreb - Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac upozorio je da su hrvatske pravosudne institucije do sada funkcionisale minimalno ili nikako kada su u pitanju zločini nad Srbima, prenosi Tanjug.

On je izjavio da vjeruje da će hrvatske pravosudne institucije početi da funkcionišu.

Poslije nedavne oslobađajuće presude u Hagu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, od hrvatskog se pravosuđa očekuje intenzivnije procesuiranje ratnih zločine nad Srbima nakon akcije “Oluja, rekao je Pupovac u intervjuu Hrvatskom radiju.

- Vjerujem da će naše pravosudne institucije profunkcionisati. Do sada nisu ili su funkcionisale minimalno po logici - napravi što manje i što kasnije i osudi što manjom kaznom kada su u pitanju zločini nad pripadnicima srpskog naroda - kazao je predsjednik SNV.

Prema njegovom mišljenju, treba iznaći modalitet suživota, ali “ne miješanje kostiju, što je (prvi hrvatski predsjednik Franjo) Tuđman predlagao za Jasenovac”.

- Za to je potreban sagovornik - rekao je Pupovac koji tvrdi da u hrvatskoj postoje institucije koje se tome protive.

- I na strani hrvatskog naroda postoje važne institucije koje ne daju da se to mijenja, već da se drži tako kao važan instrument u kontroli svijesti i sjećanja ljudi. Potrebno je drugačije govoriti o prošlosti, o tome koliko je Vlada u Zagrebu zapravo bila bliska Vladi u Beogradu - kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana