Pupovac: Budućnost Srba u Hrvatskoj zavisi od identitetske politike

Politika
Pupovac: Budućnost Srba u Hrvatskoj zavisi od identitetske politike

Zagreb/Beograd - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je da budućnost Srba danas u Hrvatskoj, kada sve podsjeća na ratne devedesete, zavisi u prvom redu od jačanja njihove institucionalne, razvojne i identitetske politike.

- Ukoliko uspiju da ojačaju ove tri pretpostavke svoje održivosti, imaće budućnost, a ukoliko ne uspiju, budućnost će im biti neizvjesna - smatra Pupovac.

On je naveo da je oslobađajuća presuda u Hagu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču još jednom podsjetila Srbe u Hrvatskoj na najgora iskustva i na zločine počinjene nad njima.

- Neki kažu da su time još jednom kažnjeni. To tek treba vidjeti da li su kažnjeni oni ili oni koji su je (presudu) doživjeli kao još jedno oslobođenje. Bilo kako bilo, u mjeri u kojoj to budu mogli, Srbi u Hrvatskoj bi trebalo da pomognu da jedno od toga izađe na vidjelo, jer i o tome zavisi njihova budućnost - naveo je Pupovac u autorskom tekstu u “Politici”.

On navodi da danas u Hrvatskoj živi izimeđu 200.000 i 250.000 Srba i da su oni solidno organizovana zajednica i da, uz Srpsku pravoslavnu crkvu, imaju solidnu institucionalnu osnovu za svoju održivost.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala 16. novembra je oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana