Pune 32 godine od nekažnjenog zločina nad Srbima u Zadru

Srna
Pune 32 godine od nekažnjenog zločina nad Srbima u Zadru

BEOGRAD - “Zadarska kristalna noć” bilo je plansko uništavanje srpske imovine, progon i ubistva Srba u Zadru za koje niko nije odgovarao ni 32 godine nakon ovog zločina, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta je podsjetio da je na današnji dan 1991. godine počela “Zadarska kristalna noć” i da za taj masovni zločin nad Srbima u Zadru niko nije odgovarao, što je jedan od mnogih dokaza da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji hrvatske državne politike.

Iz Savez Srba iz regiona traže da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije konačno pokrene istragu i podigne optužnicu protiv odgovornih za mučenja, ubistva i progon Srba u Zadru i plansko uništavanje njihove imovine.

“Na današnji dan 1991. godine više od 2.000 hrvatskih šovinista i ekstremista krenulo je u rušilački i varvarski pohod na srpsku imovinu po uzoru na nacističku Njemačku i uništavanje jevrejske imovine i to u po bijela dana”, podsjeća se u saopštenju.

Bili su naoružani pištoljima, palicama, motkama, šipkama i kamenjem, pjevali su ustaške pjesme i uzvikivali ustaške parole. Među njima je bio i jedan broj uniformisanih policijaca koji su upotrijebili veliku količinu eksploziva, navode iz Saveza Srba iz regiona.

U saopštenju se dodaje da je Srbima u Zadru i okolini sedmicama ranije prijećeno na ulicama, putem telefona i slanjem pisama na kućne adrese, a da je javna tajna da su mjesecima ranije lokalni odbori HDZ-a pravili spiskove srpskih kuća i ostalih objekata koje treba porušiti.

Tokom 2. i 3. maja 1991. godine u Zadru i okolini uništeno je oko 200 objekata u vlasništvu Srba i Srbije.

“Danima poslije ovog događaja policija i hrvatske paravojne formacije izvodili su Srbe iz njihovih stanova, hapsili ih po ulicama i odvodili u ciglanu pored Nina i na druga mjesta gdje su zvjerski mučeni, a mnogi su likvidirani”, podsjeća se u saopštenju.

Ubijanje Srba i miniranje srpskih kuća i privrednih objekata nastavljeno je tokom ljeta i jeseni 1991. i u kasnijem periodu.

“Od 1991. do 1993. godine u Zadru su ubijena najmanje 34 Srbina, od toga 15 civila, a ostalo su pripadnici JNA. Sa područja Zadra protjerano je više 10.000 Srba”, navode iz Saveza Srba iz regiona.

Prema podacima gradske Komisije za popis srušenih kuća, u užem dijelu Zadra je minirano i uništeno oko 470 srpskih kuća i drugih objekata za vrijeme rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana