Puhovski: Ove godine susret Nikolića i Josipovića

Blic
Puhovski: Ove godine susret Nikolića i Josipovića

Zagreb - Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski smatra da bi, uprkos zamrzavanju odnosa Beograda i Zagreba nakon oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima, susret predsjednika Srbije i Hrvatske trebalo očekivati u narednih godinu dana.

Puhovski smatra da će daleko najveća prepreka razvoju odnosa Zagreba i Beograda u narednih desetak godina biti ulazak Hrvatske u EU, jer će Brisel tražiti sve teži prolazak granica.

- Nervira me što niko ne govori da će to ozbiljno oštetiti komunikaciju i odnose Srbije i Hrvatske, a o tome nema razgovora ni između Beograda i Zagreba niti između Beograda i Brisela - rekao je Puhovski za “Blic”.

On je istakao da Srbija i Srbi nikada Hrvatskoj u istoriji nisu bili manje važni.

- Hrvatska je pobjednica u ratu i za to je dobila i međunarodno priznanje i nema potrebu da se dalje bavi Srbima, tako se barem to interpretira u hrvatskoj javnosti - pojašnjava Puhovski.

Puhovski navodi da je premijer Srbije Ivica Dačić u posljednje vrijeme pokazao veliki obrt ka realnom prihvatanju situacije, ali da, nažalost, njegov kolega iz Hrvatske Zoran Milanović ima premalo interesa za susjede i Srbiju.

- Od njega ne treba očekivati nikakvu inicijativu da se odnosi koji su zamrznuti pokrenu, ali bi od Josipovića to moglo da se očekuje. Ti se odnosi neće sami od sebe s proljećem otopiti - rekao je Puhovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana