Puhovski: Djeca o ustašama treba da uče na osnovu činjenica, a ne propagande

Tanjug
Puhovski: Djeca o ustašama treba da uče na osnovu činjenica, a ne propagande

Zagreb - Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski rekao je da su ustaše dio hrvatske istorije i da bi djeca u školama o djelovanju njihovih formacija trebalo da uče na osnovu činjenica, a ne propagande.

On kaže da je neprihvatljivo da se o komandantu ustaške crne legije Juri Francetiću piše kao o šarmantnom pobjedniku u časopisu “Vojna povijest”, koji je hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja preporučilo kao dodatnu litaraturu za škole.

- Ne bi bio problem ako bi se u tekstu o ustašama navodile činjenice, jer su ustaše dio hrvatske istorije koji treba učiti, a ne zanemarivati, ali, ako je riječ o propagandi, to je neprihvatljivo - rekao je Puhovski za Tanjug.

On ističe da bi hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja trebalo da preduzme radikalne mjere i izbaciti taj mjesečnik sa popisa dodatne literature za škole.

Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske juče je saopštilo da je preporuku za korišćenje časopisa u školama izdalo bivše ministarstvo u septembru 2011. godine, kada je ministar bio Radovan Fuks i kada je na vlasti bio HDZ.

- Preporuka je tada izdata na osnovu pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje koja je imala uvid u tada dostavljeni broj časopisa koji je bio najavljen kao edukativno-istorijski i naučni - ističu u ministarstvu.

Iz ovog ministarstva navode da je od Agencije zatraženo da napravi stručnu analizu posljednjih nekoliko brojeva časopisa “Vojna povijest”, koji je specijalno izdanje “Večernjeg lista, uključujući i posljednji broj sa naslovom “Ustaška vojnica”.

Nakon što Agencija za odgoj da stručno mišljenje, Ministarstvo će preispitati preporuku koju je izdalo bivše ministarstvo.

Za njih je, kako su istakli, potpuno neprihvatljivo da se na naslovnoj strani časopisa koji bi se trebao koristiti u školama nalazi fotografija Francetića sa ustaškim oznakama i naslov “Ustaška vojnica - Početni razvoj oružane sile Ustaškog pokreta”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana