Ptica prizemljila avion za Beograd

Vijesti.me
Ptica prizemljila avion za Beograd

Tivat - Prilikom slijetanja na tivatski aerodroma, avion Montenegro eirlajnsa na redovnoj liniji iz Beograda, jutros oko 9 časova je imao lakši sudar sa pticom.

Kako nezvanično saznaju crnogorski mediji, ptica je uletjela u desni motor „embraera E-195“, ali je avion uprkos tome bezbjedno sletio na pistu tivatskog aerodroma.

U incidentu nije pričinjena šteta na vazduhoplovu koji je već vraćen u redovan saobraćaj.

Ipak, zbog potrebe da motor koji je „progutao“ pticu bude detaljno pregledan od strane mehaničara i tehničke službe Montenegro eirlansa, avion je u Tivtu neplanirano proveo skoro dva sata, pa je njegovo polijetanje na redovnoj liniji za Pariz obavljeno sa zakašnjenjem od 1 sat i 50 minuta. Zbog toga je došlo i do izmjena u planiranom dnevnom obimu saobraćaja za taj avion, pa je njegov večernji let za Tivat otkazan jer tivatski aerodrom ne radi nakon zalaska sunca. Avion je stoga preusmjeren za Podgoricu, a putnicima iz Tivta Montenegro eirlansa je organizovao adekvatan drumski transfer.

Sudari ptica i aviona nisu rijetke pojave u vazduhoplovstvu, a ovo nije privi put da avioni Montenegro eirlansa koji saobraćaju sa aerodroma Tivat imaju „bliske susrete“ sa pticama kojih u okolini tivatske vazdušne luke ima zaista mnogo jer je ovdje pored ostaloga, i deponije smeća Lovanja, te ornitološki rezervat Solila.

Najdrastičniji takav slučaj desio se 2011. kada je Montenero eirlansov „foker F-100“imao sudar sa orlom, prilikom čega je oštećena tzv. radarska kupola na nosu aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana