Prvi slučajevi Zapadnog Nila zabilježeni i u Hrvatskoj

Mondo.ba
Prvi slučajevi Zapadnog Nila zabilježeni i u Hrvatskoj

Prvi slučajevi Zapadnog Nila zabilježeni su u Hrvatskoj.

Oboljele su dvije osobe s područja Siska i Petrinje, a sumnja se da postoje još desetine zaraženih. Epidemiolozi poručuju da razloga za paniku nema, ali ima za oprez, jer ovaj virus može biti vrlo opasan po zdravlje.

"Imamo dva pacijenta koji su oboljeli od groznice Zapadnog Nila, kod njih je razvijen meningoencefalitis, što je veoma rijetko. Kad gledate ovu bolest, moramo kazati da 70 do 80 oboljelih nema nikakvih tegoba", objasnio je Inoslav Brkić, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, piše Dnevnik.hr.

"Bilo tko da ima kakve simptome: osip, bolove u mišićima – što liči na ljetnu gripu – neka se javi svom liječniku. Definitivno mora biti obrađen. Bolesti ima svugdje po svijetu i gdje god ima ptica i komaraca bit će ove bolesti", dodao je.

Područje Siska i Petrinje tretiraće se i larvicidno i adulticidno. "Poduzimamo prema uputama sve potrebne mjere", napomenula je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Podsjećamo, u Srbiji je prvi slučaj ovog virusa prijavljen u julu, a do sada je potvrđeno 14 oboljelih.

Važna je preventiva

Garderoba dugih rukava i nogavica je dobra zaštita, a na otkrivene dijelove tijela treba nanositi repelente. Takođe bi trebalo da boravimo u klimatizovanim prostorijama, jer su tu prozori zatvoreni, pa komaraca u njima i nema.

Za fizičko sprčavanje ulaska komaraca u prostoriju, korisni su komarnici na vratima i prozorima.

Isto tako je važno obratiti pažnju na vodu koja se zadržava, na primjer u saksijama. Osobe koje imaju kuće sa dvorištem bi trebalo da prazne posude u kojima se voda zadržava, jer je to odlična podloga za razmnožavanje komaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana