Prvi rezultati istrage energetskog kolapsa u regionu: Evo kako je došlo do kvara

GS
Foto: Ilustracija

PODGORICA- Regionalna havarija u elektroenergetskom sistemu, koja je 21. juna dovela do nestanka struje u skoro cijeloj Crnoj Gori, dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, nastala je nakon ispada dva dalekovoda u razmaku od 13 minuta, objavila je Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E).

"Istrage koje su do sada sprovedene su dovele do sljedećeg niza događaja: U 12:09h 400 kV dalekovod Ribarevine - Podgorica 2 u Crnoj Gori je isključen zbog kratkog spoja. Nakon ovog kvara, opterećenje nekoliko drugih linija je povećano bez stvaranja preopterećenja mreže i bez problema sa naponom ili frekvencijom. U 12:22h, 400 kV dalekovod Zemblak - Kardia između Albanije i Grčke je isključen zbog kratkog spoja. Oba događaja isključenja su rezultirala incidentom sa nekoliko povreda sistema u smislu opterećenja linija i napona. Nakon ovog drugog isključenja, napon u jugoistočnom dijelu kontinentalnog evropskog elektroenergetskog sistema je počeo brzo da pada", saopštio je ENSTO-E, pišu Vijesti.

U 12:24 časova, kako su dodali, zbog nastavka pada napona u regionu, nekoliko dalekovoda se isključilo jedan za drugim zbog zaštite od previsokog napona i prejakih struja, što je izazvalo odvajanje sistema.

"Kaskadno isključenje dalekovoda brzo je dovelo do pada napona i prekida napajanja električnom energijom u pogođenom području. Naponi su nastavili da padaju do nule, dok su sa druge strane linije razdvajanja vraćeni u normalu", objavio je ENTSO-E nakon sastanka zajedničkog Ekspertskog panela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana