Prvi put poslije četiri godine zajedno u Jasenovcu

Tanjug
Prvi put poslije četiri godine zajedno u Jasenovcu

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković najavio je da će naredne sedmice, 22. aprila, biti održana komemoracija kod Kamenog cvijeta na spomen groblju u Jasenovcu, a zagrebački Jutarnji list piše da će to nakon četiri godine biti prvo zajedničko obilježavanje, kojem će prisustvovati državni vrh i predstavnici žrtava.

Nakon pune četiri godine na komemoraciji će se zajedno naći premijer, predsjednik Zoran Milanović, šef sabora Gordan Jandroković, kao i predstavnici žrtava stradalih u Jasenovcu, jednom od najvećih zločina koji se dogodio u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Pozivajuci se na svoja saznanja, list piše da bi detalji komemoracije trebalo da se dogovore u ponedjeljak, ali je izvijesno, kažu, da će u Jasenovcu biti premijer, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Republike, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac, predstavnici Koordinacije jevrejskih opština, Saveza antifašista i antifašističkih boraca, kao i Roma.

Zagrebački dnevnik podsjeća da u mandatu bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović takve zajedničke, državne komemoracije nisu bile moguće.

Nakon što se u samom Jasenovcu našla spomen-ploča HOS-a, čiji zaštitni znak je ustaški poklič “za dom spremni” I generalno zbog društvene klime u kojoj su se umanjivali ili negirali ustaški zločini Srbi, Romi, Jevreji i antifašisti su odbili da prisustvuju zajedničkim komemoracijama.

Tako je Grabar Kitarović u Jasenovac odlazila u tajnosti i sama.

Komemoracije su se u Jasenovcu najpije održavale u dvije, a potom i u tri kolone.

Zasebno bi to učinila bivša predsjednica, zasebno predstavnici žrtava, a zasebno premijer i predsjednik sabora.

Jutarnji konstatuje da je očigledno da je promjena u Kabinetu predsjednika Zorana Milanovića bio jedan od preduslova da se jedan od najvećih zločina počinjenih u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata ponovo obilježi na dostojanstven način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana