Protest zbog Zakona o amnestiji

Tanjug
Protest zbog Zakona o amnestiji

Podgorica - Nekoliko desetina građana protestovalo je ispred zgrade parlamenta u Podgorici da bi apelovali na poslanike da ne glasaju za vladin Prijedlog zakona o amnestiji.

Taj Prijedlog predviđa da pomilovanjem budu obuhvaćeni i osuđeni za teška ubistva, a protestovali su ugavnom članovi porodica žrtava ubistava. U apelu, koji je poslanicima podijelila Slavica Šćekić, sestra ubijenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, oni su pozvani da "ne čine novi zločin".

- Poslanici Crne Gore, porodice žrtava i građani apeluju na vas da ne usvojite prijedlog vlade da se licima osuđenim za krivično djelo teško ubistvo odobri pomilovanje. Počinićete novi zločin, ako usvojite amandmane vlade. Porodice žrtava apeluju na vas da ne dozvolite da nam ponovo ubijaju naše sinove i braću, navedeno je u apelu poslanicima.

Danijela Pavićević, sestra ubijenog direktora "Dana" Duška Jovanovića, kazala je da Vlada Crne Gore svojim činjenjem pokazuje da je blagonaklona prema najsurovijim ubicama i kriminalcima.

- Pitam one poslanike koji će podići svoju, do tada "neuprljanu" ruku kako bi omogućili da nečiji zli naum dobije i pravnu verifikaciju, čemu onda svrha kažnjavanja i pažljivo odmjeravanje kazne, ako po nečijem nalogu skupštinska većina ta nejdela abolira i skraćuje visinu kazne, navela je Pavićević u izjavi za medije.

Vlada Crne Gore utvrdila je amandmane na Prijedlog zakona o amnestiji, kojima je predviđeno da se osuđene osobe oslobode 20 odsto izvršenja kazne zatvora, kao i da pomilovanjem budu obuhvaćeni i osuđeni za teška ubistva.

Prijedlogom zakon o amnestiji, koji je podnijela opozicione Socijalistička narodna partija, prvobitno je bilo predviđeno da osobe koje su već bile pomilovane to pravo više ne mogu koristiti, kao i da ne mogu biti amnestirane osobe koje su osuđene za krivično djelo teško ubistvo.

Oko 300 osuđenika u zatvoru u Spužu štrajkovalo je glađu deset dana, tražeći da se amnestijom obuhvate i osuđeni za teška ubistva. Oni su prekinuli štrajk 26. jula nakon nakon što je Vlada Crne Gore predložila da se amnestijom obuhvate i osuđeni za teška ubistva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana