Protest u Tirani: Vučić "persona non grata"

Tanjug
Protest u Tirani: Vučić "persona non grata"

Tirana - U glavnom gradu Albanije u održani su protesti zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsjednik Srbije boraviće u petak i subotu u Tirani, gdje će učestvovati na Samitu o „malom Šengenu".

Ispred hotela u kojem bi trebalo da odsjedne predsednik Srbije, postavljen je baner sa natpisom "Ovdje dolazi ratni zločinac, da pozira kao dobrotvor".

Prema najavi albanskog premijera Edija Rame, na sastanku bi trebalo da učestvuje i šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Domaćin novog sastanka, albanski premijer, ranije je najavio da će treći samit lidera regiona biti održan u Draču, ali će, zbog zemljotresa koji je nedavno pogodio Albaniju, a posebno Drač, sastanak ipak biti održan u Tirani. On je rekao i da sutrašnji samit predstavlja nastavak pokrenute inicijative o uspostavljanju tzv. "Malog Šengdena".

"Ova inicijativa je otvorena i inkluzivna i nije ništa novo, već je samo novo zajedničko opredjeljenje i cilj da se implementira ono što je više puta dogovarano, a potom ostavljano po strani", naglaslio je Rama.

On je naveo da inicijativa predviđa da zemlje koje su u nju uključene žele da preuzmu svoju budućnost u svoje ruke i da sarađuju.

Inicijativu za uklanjanje prepreka za protok roba, usluga, ljudi i kapitala pokrenuo je predsjednik Vučić, koji je prije dva mjeseca u Novom Sadu na toj inicijativi okupio premijere Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Ramu.

Na prošlom sastanku, koji je održan prije mjesec dana u Ohridu, postignut je dogovor kojim se započinje realizacija inicijative, sa ciljem da se unapredi investicioni ambijent u zemljama koje su uključene u inicijativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana