Protest protiv dvojezičnosti nenajavljen

Agencije
Protest protiv dvojezičnosti nenajavljen

Vukovar - Policiji još niko nije prijavio protest u Vukovaru, koji bi trebalo da bude održan 19. januara u organizaciji fejzbuk grupe koja se protivi uvođenju dvojezičnosti u tom i još dvadesetak gradova u Hrvatskoj.

 "Policijska uprava za sada ne raspolaže saznanjima u vezi sa protestom, ali još postoji zakonska mogućnost prijavljivanja javnog okupljanja", rečeno je hrvatskim medijima u Policijskoj upravi vukovarsko-sremskoj.

Uvođenje dvojezičnosti u Vukovar i dvadeset drugih gradova izazvalo je brojne polemike među građanima hrvatske nacionalnosti, koji to doživljavaju kao povlađivanje Srbima.

Fejsbuk grupa pod nazivom "Vukovar heroj - ne dozvolimo ćirilicu u najponosnijem hrvatskom gradu" osnovana je s ciljem organizovanja protesta, koji bi trebalo da bude održan u Vukovaru 19. januara u 12.00 časova.

"Mirni protest protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru i još dvadeset gradova širom Hrvatske nije politički skup već patriotski i ne želimo da se miješaju kruške i jabuke. Svi su dobrodošli, ali govornici će biti oni koji su ovu zemlju branili", piše u opisu grupe.

Osnivači navode da na skupu nisu dobrodošli ustaški simboli, zastave HOS-a i sve što bi moglo okrenuti protest u neželjenom pravcu.

Iz hrvatske Vlade ranije je najavljeno da će u 2013. u Vukovaru biti uvedena dvojezičnost, a svi službeni natpisi na javnim institucijama, policiji, pošti, kao i nazivi ulica i trgova biće i na latinici i na ćirilici.

Najnoviji podaci popisa stanovništva potvrdili su da u Hrvatskoj ima još dvadesetak opština u kojima Srbi čine više od trećine stanovništva, a to znači da su ispunjeni formalni preduslovi za uvođenje dvojezičnih natpisa u Vojniću, Vrginmostu, Plaškom, Udbini, Korenici, Gračacu, Negoslavcima i još desetak mjesta u istočnoj Slavoniji, na Baniji, u Lici i Dalmaciji.

Uvođenje dvojezičnosti u skladu je sa hrvatskim Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, kao i Helsinškom poveljom, koji članovima manjina garantuju prava na korištenje i isticanje vlastitog jezika i pisma.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac naglasio je da očekuje uvođenje natpisa na latinici i ćirilici i dodao da cijeli postupak treba odraditi sa što manje emocija i politizacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana