Protest novinara zbog Kezarovskog

Tanjug
Protest novinara zbog Kezarovskog

Skoplje - Oko 150 novinara protestovalo ispred suda u Skoplju zbog držanja u pritvoru kolege optuženog da je otkrio identitet zaštićenog svjedoka u suđenju za ubistvo.

Miran protest organizovan je dan pošto je sud produžio pritvor Tomislavu Kezarovskom za još mjesec dana.

Kezarovski je u pritvoru od kraja maja, zbog članka objavljenog 2008. godine u kojem je objavio ime svjedoka.

On tvrdi da otkrivanje njegovog identiteta nije izazvalo nikakvu štetu.

Tokom prethodna tri dana je štrajkovao glađu, zahtjevajući da bude pušten na slobodu dok čeka suđenje.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović osudila je danas odluku o daljem pritvoru za novinara Tomislava Kezarovskog u Skolju.

Krivični sud u Skolju donio je odluku o produženju pritvora za Kezarovskog, koji je već proveo dva mjeseca u zatvoru od kada je uhapšen 28.maja zbog članka koji je objavio 2008.godine u kojem je otkrio identitet svjedoka u jednom slučaju ubistva.

- Neprihvatljivo je da se u pritvoru drži novinar zbog svog izveštavanja. Već sam interevenisala dva puta proteklog meseca u ovom slučaju. Danas sam posebno zabrinuta zbog odluke suda o produženju pritvora na daljih 30 dana, istakla je Mijatović u saopštenju.

Ona je pozvala vlasti da poslušaju glasove civilnog društva i apelovala na Tomislava Kezarovskog da obustavi štrajk glađu koji je započeo početkom sedmice.

- Još jednom podvlačim značaj da novinarima bude dozvoljeno da obavljaju istrage u vezi sa pitanjima od javnog interesa, slobodno od straha od zatvaranja i bez prisile da odaju svoje izvore. Apelujem na vlasti u Skolju da uzmu u obzir to pitanje kao veoma hitno i ozbiljno, naglasila je Mijatović dodajući da dalje pritvaranje Kazarovskog već ima negativne posljedice po slobodu medija u Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana