Protest hrvatskih farmera zbog mlijeka

Agencije, Foto: Index.hr
Protest hrvatskih farmera zbog mlijeka

Velika Kopanica/Lužani - Poljoprivrednici Brodsko-posavske županije u Hrvatskoj protestovali su zbog odluke kompanija “Dukat” i “Megle” o privremenoj obustavi otkupa mlijeka sa 180 istočnoslavonskih farmi, prenose agencije.

Na ulice je, kako prenose hrvatski mediji, izašlo oko 40 traktora koji su bili parkirani uz puteve u Velikoj Kopanici i Lužanima, ali nisu blokirali saobraćaj.

- Oni ni sa prodajom mlijeka nisu mogli da žive, a ako im ga sada još na deset ili petnaest dana više niko ne bude htio otkupiti, njihove krave više neće imati šta da jedu i moraće ih poslati u klanicu - rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić u Slavonskom Brodu.

Poljoprivrednici su na tročasovnom mirnom protestu poručili da će ako se ne stane na kraj uništavanju domaće proizvodnje, uslijediti masovni protesti od 4. marta.

Takođe su tražili i isplatu podsticaja do kraja marta.

Hrvatski seljački savez u otvorenom pismu tražio je ostavku resornog ministra Tihomira Jakovine.

Od njega je takođe zatraženo da “odmah preduzeme sve mjere” kako bi proizvođači mlijeka što prije mogli opet da isporučuju mlijeko, a potrošači bili sigurni u kvalitet mlijeka.

“Dukat” i “Megle” objavili su u petak da zbog povećane koncentracije aflatoksina u mlijeku privremeno obustavljaju otkup svježeg sirovog mlijeka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj i to na osnovu svoje kontrole nivoa aflatoksina.

Najavili su da će otkup nastaviti čim farme budu mogle da isporučuju zdravstveno ispravno mlijeko, a poljoprivrednicima su, kako je saopštio “Dukat”, osigurali dostupnost mikofiksatora koji bi nivo aflatoksina trebalo da smanji ispod dopuštenog nivoa.

I iz varaždinske “Vindije” juče su saopštili da, po nalogu veterinarske inspekcije, obustavljaju otkup mlijeka s pet rizičnih farmi.

Postupak “Dukata” osudilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Ministar Tihomir Jakovina rekao je da ga iz mljekarske indistrije nisu obavijestili o svojim potezima niti o rezulatima svojih analiza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana