Propali pregovori o evropskom budžetu

Agencije
Propali pregovori o evropskom budžetu

Brisel - Predstavnici Evropskog parlamenta i ministri finansija zemalja članica EU nisu uspjeli danas da se dogovore o prijedlogu budžeta Unije za 2013. godinu, pa su pregovori prekinuti.Bogate članice EU traže uštede od 200 milijardi evra do 2020. godine, dok zemlje jugoistočne Evrope očekuju veće podsticaje za razvoj.

Šef delegacije Evropskog parlamenta, francuski poslanik Alen Lamasur rekao je da Savjet ministara EU “nije bio u mogućnosti da pregovara, tako da su pregovori suspendovani”.

“Evropska komisija sada treba da predstavi novi prijedlog kako bi pregovori bili nastavljeni”, dodao je Lamasur.

Pregovori evropskim poslanika sa ministrima finansija EU su propali još prije samog početka, jer se traži davanje doprinosa kako bi se popunila rupa od gotovo devet milijardi evra, što je izazvalo polemike između zemalja članica.

Njemačka, Velika Britanija, Holandija i druge bogate zemlje, koje u evropski budžet uplaćuju više nego što iz njega dobijaju, tražile su da vlade članica EU do 2020. godine uštede 200 milijardi evra, kao i kresanje sredstava za zapošljavanje i rast za sljedeću godinu.

Istovremeno, zemlje jugoistočne Evrope, traže izdašnije fondove za razvoj.

Tokom rasprave o novcu, zaposleni u evropskim institucijama prijete štrajkom zbog najavljenih otpuštanja i smanjenja zarada.

Oko 50.000 birokrata u Briselu, zarađuje između 2.500 i 20.000 evra mjesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana