Pronađeni ostaci nestalog aviona u Hrvatskoj

Srna
Foto: 24sata.hr

ZAGREB - Rukovodilac potrage Joso Živković nije mogao da potvrdi da li su uz nađene dijelove aviona pronađeni i stradali, jer uviđaj tek počinje i za sada je samo osiguran prostor mjesta nesreće, prenosi hrvatski portal Indeks.

Avion je u 12.30 časova nestao sa radara kod Gospića, a njegovi dijelovi pronađeni su u 19.15 časova na šumovitom predjelu Mali Makovnik, na planini Kapela.

U potrazi je učestvovalo više od 120 ljudi, među kojima i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), civilne zaštite, vatrogasci i policija.

Iskusni pilot iz Pule Nijaz Delić  dao je svoje viđenje situacije i objasnio o kakvom se avionu radi. 

„ Riječ je o vrhunskom avionu svjetske klase vrijednom približno milion evra i posjeduje padobran za hitne situacije, ako se na primjer nešto pokvari. Osim toga ima i autopilot, pa da i pilot nema kontrolu ili nešto ne zna, autopilot to odrađuje. Vjetar mu, prema mojim saznanjima, ne bi trebao biti problem „ navodi Delić.

„Gorski kotar je specifičan i u prosjeku svake dvije godine bude teška katastrofa. Pa prošle godine je bila jedna i isto je bilo kasno proljeće. Kada je jaka bura, Gorski kotar je ćudljiv zbog vrtložnih strujanja oko planinskog vijenca. Je li se precijenio avion u visini ili je nešto drugo pitanju, brzo će se saznati. Sumnjam da je bila u pitanju greška sa avionom, i više vjerujem u pogrešku pilota

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana