Projekcija CeMI: Kako će izgledati Skupština Crne Gore

Tanjug
Projekcija CeMI: Kako će izgledati Skupština Crne Gore

PODGORICA -Centar za monitoring (CEMI) objavio je preliminarne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori na osnovu 98,7 odsto obrađenih listića, prema kojima je najviše glasova dobio Pokret Evropa sad, slijedi savez "Zajedno", pa koalicija "Za budućnost Crne Gore".

Na izborima u nedjelju učestvovalo je 15 lista, a prema rezultatima  koje je objavio Centar za monitoring "Pokret Evropa sad" osvojio je 25,6 odsto glasova odnosno 23 mandata, "Zajedno" (DPS, SD, LP, DUA) sa 23,8 odsto glasova odnosno 21 mandatom, Za budućnost Crne Gore" (NSD, DNP, RP) sa 14,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata, prenosi portal RTCG.

Prema projekcijama koje je objavio CEMI, Bošnjačka stranka osvojila je  6,9 odsto odnosno šest poslaničkih mandata, "Na pravoj strani svijeta" (HGI) - 0,6 odsto ili jedan mandat, "Pravda za sve"  2,9 odsto - bez mandata, "Za tebe" (SNP i Demos) 3,3 odsto ili tri mandata,  Narodna koalicija "Složno i tačka" 1,1 odsto - bez mandata, Albanska alijansa - 1,4 odsto što je jedan mandat,  Pokret Preokret 1,4 odsto - bez mandata, Pokret za promjene 0,7 odsto - bez mandata,  "Da.

Mi možemo za građansku Crnu Goru" osvojila je 0,5 odsto - bez mandata,  "Za našu kuću" (SDP) 2,8 odsto - bez mandata, "Hrabro se broji" (Demokrate i URA) - 12,3 odsto ili 11 mandata,  Albanski forum 2 odsto ili dva mandata.

S obzirom na to da su PES, DPS, ZBCG i koalicija Demokrata i URA poručili da bez njih nema formiranja stabilne reformske vlade i budući da se PES izjasnio da neće formirati vladu sa GP URA, analitičari procjenjuju da buduća vlada Crne Gore neće biti ni stabilna, ni dugotrajna.

Profesor i analitičar Miloš Bešić je za podgoričke „Vijesti „ocijenio da je previše afera u Crnoj Gori u vrlo složenoj političkoj ekonomskoj situaciji.

On smatra da stranke koje budu formiralne vladu treba da postupe pametno, da kalkulišu i naprave rezultat do novih izbora koji će usijlediti, jer će se, u protivnom, DPS vratiti na vlast sviđalo se to ljudima ili ne.

Spajić: Dobar rezultat, očekujemo da se Vlada Crne Gore što prije formira

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić rekao je da su ostvarili dobar rezultat na parlamentarnim izborima.

Rekao je da je ostvarena velika pobjeda, uprkos zloupotrebama državnih resursa.

Spajić je najavio da će PES razgovarati sa svima sa kojima dijele zajedničke vrijednosti.

Na pitanje sa kim bi pravili vlast, Spajić je rekao da se jasno izjasnio s kim neće u koaliciju - sa Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom URA.

Bečić i Abazović: Bićemo okosnica nove vlade

Lider Demokrata Aleksa Bečić čestitao i zahvalio građanima na slobodnim demokratskim izborima koji su održani u Crnoj Gori i istakao da je koalicija Hrabro se broji (Demokrate i Ura) osvojila impresivan rezultat i imaće 12 poslaničkih mandata.

Bečić je rekao da je to podatak na osnovu 100 odsto prebrojanih glasačkih listića, koji pokazuju da će u parlament ući četiri velike političke partije, a da ostale liste, osim četiri manjinske, nisu prešle cenzus.

-Sa 13 odsto podrške osvojili smo 12 poslaničkih mandata, koliko smo imali i u prethodnom sazivu parlamenta, što je na nivou naših očekivanja -rekao je Bečić.

-Sa DPS nećemo pregovarati, ali nove vlade nema bez liste Hrabro se broji,-poručio je Bečić. Njihovi partneri kojima pružaju ruku su, kazao je, oni koji žele evropsku Crnu Goru i spremni su za borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

-Ostvariti ovakav izborni rezultat, najbolji u našoj istoriji za nas je impresivan rezultat kojim smo veoma, veoma zadovoljni -rekao je Bečić, koji je pozvao na inkluzivvnost, a ne na isključivost..

Lider Ura Dritan Abazović poručio je da je pobijedila evropska, građanska i ekološka Crna Gora.

-Izuzetno smo zadovoljni rezultatom, dileme nema ne da nema vlade bez nas, već je ova koalicija glavna okosnica buduće vlade Crne Gore. Još važnije je da su izbori održani u fer i demokratkoj atmosferi i da je Crna Gora prešla još jednu stepenicu  političke kulture - rekao je Abazović.

Dodao je da je cilj da rade kao inkluzivno društvo i da Crnu Goru vidi u EU za četiri godine.

Na konstataciju novinara da PES neće u vladu sa Ura, Abazović je rekao da što se lidera tog pokreta Milojka Spajića tiče: "Imaju većinu, pa nek formiraju vladu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana