Produžene sankcije Rusiji

Srna
Foto: Ilustracija

PODGORICA- Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Norveška pridružile su se produženju sankcija EU protiv Rusije zbog, kako je obrazloženo, akcija protiv ukrajinskog teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti.

Savjet EU usvojio je 10. oktobra odluku kojom su obnovljene postojeće restriktivne mjere (Rusiji) za narednih šest mjeseci, do 15. marta 2022. godine.

"Zemlje kandidati Crna Gora i Albanija, te zemlja EFTA Norveška, članica Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina, usklađuju se sa ovom odlukom Savjeta", navodi se u Deklaraciji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost o usklađivanju određenih zemalja sa odlukom EU, koja je objavljena na internet stranici Savjeta EU.

U dokumentu se napominje da će ove zemlje obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukom Savjeta.

"EU prima k znanju ovu obavezu i pozdravlja je", navedeno je u Deklaraciji.

Savjet EU odlučio je 10. septembra da produži sankcije Rusiji "zbog akcija koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine za još šest mjeseci".

Restriktivne mjere u pogledu akcija koje, tvrde u EU, podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine prvi put su uvedene 17. marta 2014. godine.

Mjere predviđaju ograničenja putovanja, zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava ili drugih ekonomskih resursa na raspolaganje licima i subjektima na spisku. Sankcije će se i dalje primjenjivati za 177 pojedinaca i 48 ustanova.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana