Problemi Srba u Hrvatskoj počeće da se rješavaju

Srna
Problemi Srba u Hrvatskoj počeće da se rješavaju

Beograd - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izrazili su uvjerenje da će, nakon obnavljanja dijaloga Beograda i Zagreba, problemi srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj početi da se rješavaju, rekao je predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac.

 Nakon sastanka predstavnika srpske nacionalne manjine sa Vučićem i Kitarovićevom u Dalju, Pupovac je rekao novinarima da je razgovor bio otvoren i da su predstavnici Srba iznijeli glavna pitanja koja ih u ovom momentu opterećuju.


"Predsjednica Grabar Kitarović je rekla da je spremna da pokrene neke stvari o kojima nisam ovlašćen da govorim, ali su za nas jako bitne. Bitna nam je i saradnja u vezi sa ratnim zločinima, regionalnim razvojem, registracijom škola, prekograničnom saradnjom", naveo je Pupovac.

Među probleme Pupovac je svrstao atmosferu koja je još opterećena netolerancijom, govorom mržnje, istorijskim revizionizmom i pokušaj da se osporava pravo Srba u Hrvatskoj na sjećanje na stradanja kao što su Jasenovac i Jadovno.

Pupovac je rekao da problem predstavlja i to što se srpske institucije u Hrvatskoj ne priznaju i što im se uskraćivanjem finansija želi ograničiti autonomija rada i đelovanja, kao i zapostavljanje razvoja povratničkih sredina, nefer suđenja za ratne zločine, registracija srpskih škola, upotreba ćiriličnog pisma koja zavisi od dobre volje lokalnih političara.

Vučić i Kitarovićeva su prije odlaska u Srbiju svečano otkrili bistu Milutina Milankovića u njegovoj rodnoj kući u Dalju.

Premijer Srbije i hrvatski predsjednik će u mjestu Donji Tavankut u Srbiji, u kojem većinsko stanovništvo čine Hrvati i Bunjevci, obići Dom kulture "Matija Gubec", a potom će u Subotici potpisati Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja dvije države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana