Prizemljeni svi neispravni hrvatski vojni avioni

Srna
Prizemljeni svi neispravni hrvatski vojni avioni

Zagreb - Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević izjavio je da je zabrinjavajuće stanje u vezi sa neispravnim borbeni avionima "Mig 21", ali da nacionalna bezbjednost nije ugrožena.

"Prizemljeno je ono što je neispravno jer je bezbjednost pilota na prvom mjestu. Oni su sjajni ljudi, odlično rade svoj posao. Možete samo da zamislite kako je tim ljudima kada svaki dan treba da sjednu u avion i obave svoje zadatke, a ne znaju hoće li sletjeti", naveo je Krstičević, koji je potpredsjednik Vlade Hrvatske.


Krstičević kaže da je za kupovinu novih aviona najveći problem novac, ali da to ne treba smatrati samo troškom, već i investicijom, prenose hrvatski mediji.

Kako su prethodnih dana prenijeli mediji, načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske general Milan Šundov upozorio je da su samo četiri od ukupno 12 borbenih aviona "Mig 21" Ratnog vazduhoplovstva osposobljena za obavljanje zadataka.

Šundov je u izvještaju koji je dostavio predsjedniku Hrvatske i vrhovnom komandantu oružanih snaga Kolindi Grabar Kitarović naveo da je od jula 2015. godine, kada je 12 aviona remontovanih u Ukrajini predato Ratnom vazduhoplovstvu na njima zabilježeno 300 kvarova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana