Privedena dva demonstranta FOTO

Agencije, Foto: Delo
Privedena dva demonstranta FOTO

Ljubljana - Na protestu građana Ljubljane protiv vladajućih političkih elita privedena su dva demonstranta, a lokalni mediji javljaju da su okupljeni na Trgu Republike počeli da se razilaze, javile su agencije.

Demonstranti su nosili baklje, pa je planulo nekoliko transparenata, a uzvikivali su “Vlada, napolje” i “Janez, dođi da nas pogledaš! Izađi napolje!”.

Mediji su prenijeli da su demonstranti u Ljubljani, njih oko 10.000, počeli da se razilaze sa trga oko 19 časova.

U Mariboru se na Trgu Leona Štuklja okupilo oko 1.500 ljudi, koji su nosili transparente “Kapitalizam neće pasti, treba ga pogurnuti” i “Maje su pogriješile, Sloveniju su ubili još 12. decembra”.

U Mariboru je, prema pisanju portala “24 ur” do sada ostavke podnijelo šest članova gradskog vijeća.

Okupljeni traže ostavku političke elite, brzu i efikasnu istragu onih koji su do imovine došli na “kontroverzan način”, te oduzimanje imovine koja se ne može opravdati, kao i da bankari preuzmu odgovornost za svoje postupke.

Demostranti traže i osnivanje ustavne komisije koja će biti sastavljena od građana i koja će provesti “nužne promjene Ustava Republike Slovenije”, kao i veći uticaj na zastupnike u parlamentu.

Ovaj protest, pod sloganom “Sve-slovenački ustanak”, trebalo bi da danas bude održan i u Mariboru, Novoj Gorici i Ptuju - prenose mediji.

Talas masovnih protesta u Sloveniji počeo je prije više od tri sedmice, kada je na demonstracijama u Mariboru zahtijevana ostavka gradonačelnika Franca Kanglera.

Do sada je oko 70.000 nezadovoljnih građana učestvovalo na 35 uličnih protesta u 35 gradova.

Protesti su dostigli vrhunac 3. decembra, kada se u Ljubljani okupilo oko 10.000 ljudi, a u Mariboru oko 8.000.

Mirni protesti prerasli su u ulično nasilje u kojem je povrijeđeno više desetina osoba, među kojima je bilo i policajaca, a privedeno je više od 100 izgrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana