Priveden treći čovjek tajnih službi

Agencije
Priveden treći čovjek tajnih službi

Zagreb - Policija i državno tužilaštvo u najstrožoj tajnosti sproveli su još jednu akciju u nastavku rasvjetljavanja nezakonitog raspolaganja i curenja tajnih informacija iz MUP-a, a priveden je bivši šef Operativno-tehničkog centra MUP-a Mate Botica, prenijeli su hrvatski mediji.

Bura oko dilanja podataka iz tajnih istraga kriminalnim krugovima, hapšenja službenika PN USKOK-a, te afere sa listinzima telefonskih poziva u kojoj su se spominjala imena dojučerašnjih šefova SOA, naizgled se već pomalo stišala.

Uhapšeni policajci, počevši od Marka Svaline iz USKOK-a, kao i posrednici, te s njima povezane osobe iz podzemlja procesuirane su, a prošli su mjeseci od kada su smijenjeni šefovi Operativno-tehničkog centra (OTC) i Kancelarije Savjeta za nacionalnu bezbjednost Mate Botica i Petar Mišević.

Međutim, inspektori su ovaj put ipak krenuli dalje.

Policija i državno tužilaštvo u najstrožoj su tajnosti sproveli još jednu akciju koja predstavlja nastavak rasvjetljavanja curenja tajnih informacija.

A krenulo se ni manje ni više nego na praktično donedavnog trećeg čovjeka bezbjednosnog aparata Matu Boticu, koji je bio v. d. direktora OTC-a.

Operativno-tehnički centar za nadzor komunikacija servisna je služba policije i bezbjednosnih službi.

Praktično svi podaci u vezi sa telekomunikacijama, počevši od tajnih mjera prisluškivanja do pribavljanja listinga telefonskih kontakata osumnjičenih osoba prikupljaju se i sprovode preko OTC-a.

Dakle, u OTC-u se na jednom mjestu mogu naći imena i drugi podaci svih osoba kojima se bave kako policija tako i SOA. Ti podaci trebalo bi da budu strogo čuvani, a sada je donedavni šef OTC-a Mate Botica postao meta istražitelja upravo zbog krivičnog djela odavanja tajnih podataka.

Dosta diskretno policija je pretresla njegov stan te je on priveden. Botica je poslije ovih istražnih radnji pušten na slobodu.

Veze

Zasad nema naznaka da je Botica na bilo koji način bio povezan s policajcima Markom Svalinom i Vjekoslavom Drnićem, koji su osumnjičeni da su pripadnike organizovanog i privrednog kriminala snabdijevali informacijama o mjerama koje se nad njima sprovode. Iako neki izvori bliski istrazi govore o povezanosti pojedinih najblaže rečeno kontroverznih osoba, koje su mogle biti mete policije i USKOK-a, s prijašnjim vrhom OTC-a, Mate Botica ipak bi se puno prije mogao naći na udaru istražitelja zbog afere s listinzima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana