Pritvoren gradonačelnik Klokota Božidar Dejanović

Srna
Foto: gracanicaonline.info

KLOKOT - Gradonačelnik opštine Klokot Božidar Dejanović uhapšen je jutros pod sumnjom da je počinio krivično djelo narušavanje slobode glasanja na izborima, saopšteno je iz kosovske policijske službe.

Specijalno tužilaštvo samoproglašenog Kosova odredilo je pritvor Dejanoviću do 48 časova i u zakonskom roku će biti saslušan pred sudijom Osnovnog suda u Gnjilanu.

"Specijalno tužilaštvo Kosovo obavještava javnost da je danas po nalogu pretpretresnog sudije izvršilo pretres u zgradi opštine Klokot u vezi krivičnog djela koje se stavlja na teret gradonačelniku Božidaru Dejanoviću", navedeno je u saopštenju.

Nezvanično je Srni u policiji rečeno da se Dejanović dovodi u vezu sa pritiscima na zaposlene u opštinskoj administraciji kako bi na izborima održanim 14. februara glasali za Građansku inicijativu Udružena zajednica "Adrijana Hodžić" i Građansku inicijativu "Romale" (Romska građanska inicijativa iz Gračanice).

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zatražio je hitnu reakciju Brisela nakon hapšenja srpskog gradonačelnika opštine Klokot Božidara Dejanovića.

Petković je naveo da je policija samoproglašenog Kosova bez ikakvog pravnog osnova ili valjanih dokaza uhapsila Dejanovića i direktora opštinskog Odjeljenja za urbanizam Dejana Vlajkovića.

On je dodao da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju već obezbijedila pravnog zastupnika Dejanoviću i Vlajkoviću, a o postupanju prema njima obavijestila je sve relevantne međunarodne institucije.

"Prilikom upada u prostorije opštine, specijalne snage kosovske policije izvršili su premetačinu, a u nastavku akcije upali su i u nekoliko srpskih kuća u kojima žive politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Petković je najoštrije osudio represiju i hapšenje srpskog gradonačelnika opštine Klokot i zastrašivanje i odmazdu nad zaposlenima u zgradi opštine.

"Takve scenarije napada i brutalnog obračuna sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji nećemo dozvoliti i zbog toga tražimo hitnu i odlučnu reakciju relevantnih međunarodnih organizacija kao i Brisela", istakao je Petković u saopštenju.

Petković je ocijenio da ovakvo brutalno ponašanje kosovske policije predstavlja nastavak pritiska i ugnjetavanja kojem su kontinuirano izloženi srpski predstavnici na teritoriji Kosova i Metohije, kao i vid zastrašivanja naroda i slanja poruke da za njih nema mira i normalnog života.

"Po sredi je očigledna namera udara i pritiska na izbornu volju građana u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Toj vrsti pritisaka srpski narod je bio izložen ne samo tokom izborne kampanje nego očigledno još snažnije u periodu nakon izbora", istakao je Petković.

On je naglasio da je nedopustivo da neko "baca sjenku na ubjedljivu i istorijsku pobjedu Srpske liste koja je nesporna i koja je osvojila 96,14 odsto glasova srpskog stanovništa na Kosovu I Metohiji".

"Svakoga dana svedoci smo brojnih vesti i video priloga o brutalnim izbornim manipulacijama od strane albanskih političkih predstavnika koji bi sada očigledno želeli da svoje izborne mahinacije zamaskiraju napadom na Srbe i predstavnike Srpske liste", napomenuo je Petković.

Pripadnici specijalne kosovske policije pod punim naoružanjem upali su danas u prostorije srpske opštine Klokot i tom prilikom uhapsili gradonačelnika Božidara Dejanovića.

Dejanović je pod policijskom pratnjom sproveden u Prištinu i njemu je određeno zadržavanje od 48 časova. Neposredno nakon njega uhapšen je i Dejan Vlajković, direktor Odjeljenja za urbanizam opštine Klokot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana