Prištini predate matične knjige

Agencije
Prištini predate matične knjige

Priština - Predstavnici EULEX-a predali su ovjerene kopije 1.066 matičnih knjiga iz Srbije Agenciji za registraciju građana Kosova, saopštila je misija EU.

Kako se navodi u saopštenju, predata je kompletna dokumentacija za opštinu Podujevo, koja se sastoji iz ovjerenih kopija originalnih matičnih i crkvenih knjiga sa podacima o rođenju, vjenčanjima i smrti.

Kopije su bile izrađene i ovjeravane tokom proteklog mjeseca kao dio projekta čiji je centar u Nišu, a u kom su učestvovali EULEX-, Kancelarija EU na Kosovu, Danski savjet za izbjeglice i timovi s Kosova i iz Srbije.

Procjenjuje se da u Srbiji postoji oko 12.036 matičnih knjiga, naveo je EULEX-.

Ovjeravanje kopija originalnih matičnih knjiga dio je sporazuma postignutog 2. jula 2011. godine tokom dijaloga Prištine i Beograda, pod pokroviteljstvom EU.

Taj projekat je prva faza uspostavljanja potpuno pouzdane i održive Matične službe na Kosovu, kako je navedeno u mapi puta vizne liberalizacije, navodi se u saopštenje.

Do sada je EULEX- izvršio primopredaju više od 3.835 ovejrenih kopija matičnih knjiga koje pokrivaju opštine: Priština (1.013), Lipljan (848), Obilić (264), Kosovo Polje (219), Glogovac (425) i Podujevo (1.066).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana