Priština: Povrijeđena 24 policajca, dva novinara i dva civila

Srna
Priština: Povrijeđena 24 policajca, dva novinara i dva civila

Priština - Na današnjem protestu opozicije u Prištini povrijeđena su 24 policajca, dva novinara i dva civila, dok su 34 demonstranta uhapšena, rečeno je Srni u kosovskoj policiji u Prištini.

"Teške povrede zadobila su dvojica pripadnika specijalne jedinice ROSU, koji su se nalazili u blindiranom vozilu kada je na vozilo bačen molotovljev koktel", navode u policiji.


Ostali pripadnici policije su zadobili lakše povrede nanijete tvrdim predmetima tokom kamenovanja kordona policije za vrijeme akcije suzbijanja nasilničkih demonstracija.

U policiji ističu da se akcija hapšenja izgrednika nastavlja.

Prema istom izvoru, dvojica novinara su povrijeđena pošto su se našli između demonstranata i policije, dok su civili povrijeđeni pošto su se slučajno zatekli na ulici.

Policija dodaje da materijalna šteta nije utvrđena jer je razbijeno više desetina žardinjera, privatnih automobila i objekata u privatnom vlasništvu.

"Šteta na objektu vlade nije velika pošto je molotovljevim koktelom uništen jedan prozor i dio namještaja u prizemlju vladinog objekta", navode u policiji.

Savjet za bezbjednost samoproglašenog Kosova je na vanrednoj sjednici osudio nasilničke demonstracije i zatražio od opozicionih lidera da preuzmu odgovornost za uništavanje privatne i javne imovine i ugrožavanje javnog reda i mira i nanošenje povreda službenim licima tokom obavljanja službenih dužnosti.

Savjet je pozdravio efikasnu akciju kosovske policije koja je tokom suzbijanja nereda morala da upotrijebi vodene topove i borna auta i da u funkciju stavi više stotina policajaca, uključujući specijalnu jedinicu ROSU.

Policija je procijenila da je na današnjim protestima učestvovalo oko 8.000 građana uglavnom iz Metohije dok su lideri opozicionih partija saopštili da je na protestu uzelo učešće oko 100.000 građana.

Policija je upozorila učesnike demonstracija da će naknadnim pregledom video dokumentacije i video snimaka privesti pred lice pravde sve one koji su učešćem u nasilnim demonstracijama ugrozili javni red i mir i bezbjednost građana.

Na demonstracijama, najbrojnijim od jednostranog proglašenja Kosovske nezavisnosti, primjetne su bile zastave takozvane oslobodilačke vojske Kosova, Amerike i Albanije, te parole, među kojima su se isticale parole "Lopovi, lopovi".

Više hiljada Albanaca okupilo se u Prištini na protestima protiv vlade samoproglašenog Kosova, kao i sporazuma sa Srbijom o formiranju zajednice srpskih opština i sporazuma sa Crnom Gorom o demarkaciji granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana