Priština pod pritiskom Brisela

GS
Priština pod pritiskom Brisela

BRISEL - Evropska unija saopštila je da Savjet nastavlja raspravu o izvještaju visokog predstavnika Žozepa Borela o ukidanju mjera protiv Kosova i Metohije, nametnutih prije više od godinu dana, prenosi RTV 21.

Što se tiče mogućnosti proširenja ovih mjera, kako je EU nedavno upozorila vlasti u Prištini, portparol EU Peter Stano je istakao da EU i dalje traži od nadležnih da se KiM uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih koraka koji bi mogli dodatno da povećaju tenzije.

- Diskusije zemalja članica EU u Savjetu o izvještaju visokog predstavnika, o ispunjavanju zahtjeva EU sa Kosova, se nastavljaju. Oni su interni i povjerljivi. EU i njene države članice nastavljaju da pozivaju kosovske vlasti da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih koraka zbog kojih bi mogle dodatno da eskaliraju tenzije, a očekujemo da se Kosovo pozabavi i riješi otvorena pitanja u dijalogu pod posredništvom EU, rekao je Stano za RTV 21.

Mjere protiv Prištine uvedene su zbog tenzija na sjeveru Kosova i Metohije, nakon što su na lokalnim izborima na sjeveru KiM izabrani albanski gradonačelnici u četiri opštine i smješteni u kancelarije uz podršku tzv. kosovske policije.

Izbore održane u aprilu prošle godine u četiri opštine sa srpskom većinom, Srbi su bojkotovali zbog toga što su ih smatrali nelegitimnim i nedemokratskim, zbog stalnih upada specijalnih jedinica na sjever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana