Pripremno ročište Mustafi 9. juna

Srna
Foto: Printscreen Ilustracija

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom u Hagu za 9. jun je zakazano pripremno ročište u predmetu protiv nekadašnjeg komadanta terorističke OVK Saljiha Mustafe, koji je optužen za zločine počinjene u selu Zlaš, na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Ovo ročište biće otvoreno za javnost, za razliku od druga dva koja su predviđena za 10. i 11. jun.

Pripremno ročište 9. juna biće održano u prisustvu tužilaštva, odbrane i zastupnika žrtava, a ako bude potrebno, biće nastavljeno i narednog dana.

U popodnevnom terminu 10. juna biće održano ročište zatvoreno za javnost, kojem će prisustvovati samo predstavnik tužilaštva i Službe za zaštitu svjedoka, a trećeg dana, 11. juna, nejavnom ročištu prisustvovaće samo predstavnik tužilaštva, navedeno je u odluci Sudskog vijeća.

Kako je objašnjeno, ovo ročište služi za pripreme pred suđenje na kojem će tužilaštvo, odbrana zastupnik žrtava i Služba za pomoć i zaštitu žrtava moći da iznesu svoje stavove o pitanjima koja se tiču okončanja istraga i objelodanjivanja dokaza, potrebe za posjetom mjesta zločina, uvodnih izlaganja tužilaštva i odbrane.

Biće utvrđen i redoslijed saslušanja svjedoka i žrtava i onih žrtava, koje će i same svjedočiti na suđenju, kao i redoslijed izođenja dokaza i druga pitanja.

Sudsko vijeće će razmatrati i da li će u okviru ovog postupka utvrđivati naknadu štete za žrtve ili u posebnom postupku.

Suđenje Mustafi biće prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su pripreme za suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju, odnosno Hisniku Gucatiju i Nasimu Haradijanu i Pjetru Šalji u toku.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine. Optužnica ga tereti za pojedinačnu i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starješina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

U optužnici se navodi da je Mustafa odgovoran za krivična djela izvršena nad najmanje šest lica, te da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u aprilu 1999. godine.

Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferenciji krajem oktobra negirao sve tačke optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana