Priča iz Hrvatske dospjela među top pet neistina: Zabranjeno sušenje veša na konopcima

Agencije
Priča iz Hrvatske dospjela među top pet neistina: Zabranjeno sušenje veša na konopcima

ZAGREB - Objašnjenje da je Evropska unija tražila da se zabrani sušenje veša na konopcima na pročeljima kuća, što su ljetos uveli neki gradovi u Hrvatskoj, jedan je od pet najvećih mitova i neistina o Evropskoj uniji ove godine, objavila je Evropska komisija.

Uz bok hrvatske obmane stoje priča iz Finske da Evropska unija zabranjuje fudbal, ali i ona iz Austrije da zbog evropskih pravila tijelo pokojnog vozača “formule 1” Nikija Laude mora biti ekshumirano.

Tu je i vijest iz Češke da ova unija zabranjuje neke vrste noževa da Česi više ne bi skupljali gljive, ali i belgijska priča da Brisel ograničava veličinu ženskih grudnjaka.

Bilo smiješno ili ne, prema pisanju hrvatskih portala, sve su priče u matičnim državama izazvale snažne reakcije javnosti.

Među njima ipak postoji i razlika - dok su inostrane priče rezultat (ne)namjernog medijskog tumačenja nekih odredaba Evropske unije ili slobodna konstrukcija bazirana na njima, priča iz Republike Hrvatske potekla je sa službenog nivoa, u ovom slučaju lokalne vlasti.

U avgustu ove godine su ostrva Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštel unijeli u Zakon o komunalnim službama odredbu o zabrani konopca za veš, s kaznama do dvije hiljade kuna (oko 530 maraka).

Na negodovanje javnosti, koja je takvu odluku dočekala na nož, pozivajući se na to da je takvo sušenje veša tradicija od pamtivijeka, da je dio identiteta i kulture te turistička atrakcija, iz grada Kaštela su uzvratili da to traži Evropska unija i da je odluka usklađena s direktivama iz Brisela. Apsolutno ništa od toga, međutim, nije bilo tačno.

Sintagma “to od nas traži Evropska unija” notorna je širom Unije, a dobro je poznaje i hrvatska javnost.

Lažna upozorenja, poput onih da će ulaskom u Uniju biti zabranjeni sir i pavlaka, služila su i kao političko sredstvo lobiranja protiv pridruživanja, pišu hrvatski mediji.

Šolta

Na prozorima i vratima, balkonima, ogradama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema javno prometnoj površini nije dozvoljeno vješati ili izlagati veš, posteljinu, krpe i druge predmete kojima se “nagrđuje” spoljni izgled zgrade, piše u članu 12. Odluke o komunalnom redu objavljene u “Službenom glasniku Šolte”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana