Presušila rijeka u Hrvatskoj (VIDEO)

GS
Foto: 034 portal

Klimatske promjene svake godine rezultiraju sve većim i češćim sušama.

U Hrvatskoj je tokom cijelog ovog ljeta prevladavalo suvo i sunčano vrijeme uz vrlo visoke temperature, nerijetko i opasne po zdravlje.

Rekordni, 13-mjesečni niz globalno najviših temperatura zabilježenih ikad ostavio je traga.

“Dok su u požeškoj kotlini tokom ranijih godina ljeti muku mučili s poplavama, ove godine i to početkom septembra stižu apokaliptične scene kakve smo navikli gledati u inozemstvu. Rijeka Orljava je u potpunosti presušila”, javlja 034portal.

Orljava je vitalni vodotok koji nije samo napajao naselja Požeštine, već i polja koja ove godine očito neće biti bogata poljoprivrednim kulturama. Rijeka duga 89 kilometara, koja izvire ispod Psunja, a ulijeva se u Savu, gotovo je u potpunosti ostala bez vode.

Na fotografijama je vidljiva ispucala zemlja korita i kamenje. Flora i fauna su gotovo iščezle ili su na rubu opstanka.

“Rijeka je bila izvor života za nas, a sada gledamo kako priroda odumire pred našim očima,” izjavio je jedan od zabrinutih stanovnika.

Mještani su navodno samoinicijativno spasili oko 1000 riba. Kažu da ribočuvara nije bilo nigdje i pitaju se zašto brana nije podignuta kako bi akumulirala dio vode.

Iako su duboko zabrinuti zbog klimatskih promjena koje utiču na njihove živote, ali i opstanak cijele zajednice, kažu da je sad pravo vrijeme za uređenje i produbljenje korita Orljave, kako bi se spriječile poplave koje im takođe uništavaju urode i usjeve. No, od lokalnih vlasti zasad nema ni traga, kao niti vode u Orljavi, prenosi Dnevno.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana