Prepucavanja Vesne Pusić i Kolinde Grabar-Kitarović oko inauguracije

Agencije
Prepucavanja Vesne Pusić i Kolinde Grabar-Kitarović oko inauguracije

Zagreb - Šef hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je juče da su bijedne tvrdnje o njenoj navodnoj opstrukciji inauguracije predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović.

Izvori iz tima predsjednika tvrdili su da se ministarstvo, na čijem je čelu Vesna Pusić, uopšte ne trudi da dovede strane državnike na inauguraciju Grabar-Kitarović iako je to posao ministarstva.

- To je tako bijedno da u interesu digniteta zemlje radije ne bih komentarisala - odgovorila je Vesna Pusić na pitanje o tome kako komentariše nezvanične izjave iz tima novoizabranog predsjednika da Ministarstvo spoljnih poslova opstruiše predsjedničku inauguraciju.

Izvor iz tima Kolinde Grabar-Kitarović izjavio je da tim nema podatke ko od visokih zvaničnika dolazi na inauguraciju i dodao da sumnja "da se radi o opstrukciji".

- Saradnja je loša, očigledno je da nas opstruišu - rekao je izvor iz tima novoizabranog predsjednika.

Optužbama o opstrukciji inauguracije nastavljen je sukob na relaciji Vlada - predsjednik, koji je počeo nakon što je Grabar-Kitarović pobijedila na predsjedničkim izborima.

Hrvatski mediji objavili su da je Grabar-Kitarović razočarana, jer za sada nema potvrde da će među prisutnima na inauguraciji biti zvučnih imena iz evropske politike.

Iako bi Grabar-Kitarović na svojoj predsjedničkoj inauguraciji sigurno voljela da ugosti Angelu Merkel, prilično je izvjesno da njemački kancelar 18. februara neće doći u Zagreb. Najintenzivnija lobiranja odvijaju se na relaciji Zagreb - Berlin. Miro Kovač, šef izbornog štaba Grabar-Kitarović, poteže sve svoje veze u njemačkom CDU-u ne bi li na inauguraciju doveo nekog od reprezentativnijih predstavnika njemačke vlade. Podsjetimo, Ivi Josipoviću i Stjepanu Mesiću na inauguraciju došlo je desetak šefova država zemalja jugoistočne i srednje Evrope.

Prvi radni dan

Kolinda Grabar-Kitarović i njen tim od juče imaju privremenu kancelariju u zagrebačkoj vili "Weiss". Tim povodom je na "Fejsbuk" profilu Grabar-Kitarović objavljena i fotografija prvog radnog dana u novom radnom okruženju.

Privremeni smještaj u vili rezultat je dogovora između aktuelnog predsjednika Josipovića i Grabar-Kitarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana