Preporuke za zajedničko obilježavanje pet ličnosti u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj

Tanjug
Foto: Ilustracija

SKOPLjE- Multidisciplinarna makedonsko-bugarska komisija za istorijska i obrazovna pitanja usaglasila je preporuke koje se odnose na zajedničko obilježavanje pet istorijskih ličnosti , Sv. Ćirila i Metodija, Sv. Klimenta, Sv. Nauma i cara Samuila.

Komisija je odobrila i pet preporuka za nastavnike istorije za 6. razred u Sjevernoj Makedoniji i 5. razred u Bugarskoj, koje se odnose na period antike, prenosi MIA.

Makedonski istoričar i kopredsčednik zajedničke komisije Dragi Đorđijev, nakon jučerašnje konferencije u vezi sa donščetim odlukama komisije, objasnio je da su preporuke za zajedničko obilježavanje ovih istorijskih ličnosti zapravo identični onima kojima je preporučeno da dve vlade zajedno proslave određene godišnjice ili jubileje.

"Za zajedničku proslavu istorijskih ličnosti, glavni kriterijum je bio predstavljanje univerzalnih vrijednosti tih ličnosti i njihov doprinos razvoju hrišćanske kulture, tradicije na ovim prostorima i doprinosa razvoju sveslovenske pismenosti", rekao je Ðorđijev.

On je naglasio da se u potpunosti poštuje autonomija rada komisije i da nemaju političke pritiske, kao i da svrha njihovog rada nije mijenjanje istorijskih činjenica, već promocija obrazovanja i prevazilaženje nesuglasica.

Đorđijev je ocijenio da će period 19. i 20. vijeka biti jedan od najtežih o kojima će komisija raspravljati, ističući da ukoliko ne bude dogovora ni po koju cijenu ovo tijelo neće donositi rješenja istorijskih nesporazuma.

Kulturno nasljeđe i istorijska pitanja bila su jedan od "kamena spoticanja" dvije zemlje, kada je Bugarska stavila veto na napredak Sjeverne Makedonije u evropskim intgeracijama, ali su 17. jula ove godine, one prihvatile francuski prijedlog o rješavanju međusobnih problema, čime je otvoren put za pretpristupne pregovore Skoplja sa Evropskom unijom (EU).

Usvajanje preporuka dolazi mesec dana nakon potpisivanja Protokola od strane šefova diplomatija Severne Makedonije i Bugarske Bujara Osmanija i Teodore Genčovske , kako je to predviđeno u samom dokumentu, da dve zemlje objave na sajtovima vlada već odobrene preporuke iz terenskog rada Zajedničke multidisciplinarne komisije za istorijska i obrazovna pitanja, navodi MIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana