Preporuka Hrvatima da ne putuju u Gazu i Izrael

Srna
Preporuka Hrvatima da ne putuju u Gazu i Izrael

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da državljanima Hrvatske ne preporučuje putovanja u Gazu i Izrael, a za informacije kojima navodno raspolaže italijanska bezbjednosna služba, da su ekstremističke grupe u zemljama Zapadnog Balkana prijetnja Evropi, kaže da su neozbiljne.

Na evakuaciju iz Gaze, kako je ranije rekao ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, čeka 23 državljana Hrvatske.

Milanović je novinarima u Varaždinu rekao da nema informacija o njihovom izvlačenju, kao i da ne preporučuje da se tamo putuje. „Tamo su ljudi vlastitom voljom, svjesno otišli. Taj dio lične odgovornosti uvijek mora postojati, s odlukama koje donosimo u životu za sebe. To je ono što vam mogu u ovom trenutku reći. Ne bih nikome savjetovao da odlazi tamo osim onima kojima je to posao“, rekao je Milanović.

„To su novinari, ali ne znam ima li naših novinara u ovom trenutku u Gazi i Izraelu. I da ima, mislim da nemaju šta posebno da izvijeste jer nemaju pristup“, rekao je Milanović.

Komentarišući skupove podrške Palestini, a jedan je planiran za sutra u Zagrebu, nakon što su već održani u Sarajevu i Podgorici, Milamović kaže da je bio drugi u Evropi koji je rekao nešto što, kako kaže, sada svi ponavljaju kao pajaci.

„U Bosni su, pretpostavljam, stanovnici muslimanske vjeroispovesti subjektivni, kao što su i Jevreji subjektivni. S obzirom na to da mi nismo ni jedno ni drugo, uz poštovanje i ljudski obzir i prema jednima i prema drugima, toliko me se to tiče. Šta ja tu imam da komentarišem? Prije nedelju i više dana sam drugi u Evropi rekao ono što sad svi kao navijeni pajaci ponavljaju - pravo na sigurnost i odbranu je jedno, ali ne može se tragična sudbina jednog naroda smatrati nužnim zlom. Podrazumjeva se da su Palestinci u takvoj situaciji. To ne može biti tako“, rekao je Milanović.

Na pitanje o sigurnosnoj situaciji u Hrvatskoj, Milanović je rekao da „treba biti oprezan“, ali da nema prostora za zabrinutost.

Hrvatski predsjednik smatra „neozbiljnim“ upozorenje italijanske obavještajne službe da su ekstremističke grupe

na Zapadnom Balkanu prijetnja evropskoj sigurnosti.

 „Jedna služba, jedna od njih 30 i više, govori o problemima i sigurnosnim pretnjama na teritoriji treće i četvrte države, a drugi ćute, odnosno ne komentarišu ništa.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana