Preminuo voditelj koji je prvi saopštio da je umro Tito

GS
Preminuo voditelj koji je prvi saopštio da je umro Tito

ZAGREB - Dugogodišnji urednik na Televiziji Zagreb i HTV Miroslav Lilić preminuo je u 80. godini, a ostao je upamćen jer je prvi saopštio javnosti da je umro Josip Broz Tito, javlja "Večernji list".

U svojoj autobiografiji Lilić je opisao šta se odvijalo u studiju dok je čitao vijest o smrti tadašnjeg predsjednika Jugoslavije.

-  S režiserom i urednikom Nedjeljnog popodneva Sašom Zalepuginom dogovoreno je da kad mu se kaže da prekine emitovanje emisije, odreže sliku na dvije prazne stolice koje su bile pripremljene u studiju… Došla je vijest i odmah smo prekinuli program. Stoje te dvije stolice. Uzeo sam Tanjugovu vijest bez prepisivanja i krenuo prema studiju. Gledam u kameru, pali se crveno svjetlo, čitam:

„Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Predsjedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije radničkoj klasi i narodima Jugoslavije: umro je drug Tito…”

Pročitao sam vijest, gledao još par sekundi u kameru i htio ustati sa stolice. Ali, na svoj užas shvatim da na sebi imam plave traperice koje sam zaboravio zamijeniti crnim hlačama!

Ostanem sjediti, režiser me drži u kadru i dodam što mi je prvo palo na pamet:

- Poštovani gledaoci, od ovog trenutka Jugoslovenska radiotelevizija započinje emitovanje vanrednog programa - napisao je Lilić.

Miroslav Lilić rođen je 8. aprila 1944. godine u Siveriću. Diplomirao je jugoslavensku i komparativnu književnost. Tokom dugogodišnje karijere radio je kao novinar, direktor programa TV Zagreb i HRT, urednik TV Dnevnik, glavni urednik Nove TV, ali i predsjednik uprave diskografske kuće Kroacia Rekords.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana