Premijerka Slovenije daje ostavku

Agencije
Premijerka Slovenije daje ostavku

Ljubljana - Predsjednica vlade Slovenije Alenka Bratušek najavila je danas da će u ponedjeljak predsjednike države i parlamenta obavjestiti o ostavci.

Premijerka je rekla da je s predsjednicima tri koalicione stranke danas zajedno ustanovila da je za Sloveniju najbolje da se prevremeni izbori održe što prije, dakle prije ljeta.

Sa ostavkom premijerke mandat prestaje i svim ministrima, koji će do izbora nove vlade obavljati tekuće poslove.

Prvi mogući datum održavanja prevremenih izbora je 22. jun, o čemu će odlučivati poslanici u parlamentu, koje je premijerka pozvala da se odreknu predlaganja mandatara kako bi se prevremeni izbori održali što prije.

Ona je već prošle nedjelje nagovestila da će dati ostavku kada je izgubila mjesto na čelu stranke Pozitivna Slovenija na koje je izabran Zoran Janković, osnivač stranke i gradonačelnik Ljubljane.

Alenka Bratušek (44) došla je na vlast u martu 2013. poslije pada vlade konzervativnog premijera Janeza Janše zbog optužbi o korupciji.

Zoran Janković, takođe optužen za pronevjeru i korupciju bio se tada povukao sa čela partije Pozitivna Slovenija, ali je zadržao mjesto gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana