Premijer Slovenije podnijela ostavku

Agencije
Premijer Slovenije podnijela ostavku

Ljubljana - Premijer Slovenije Alenka Bratušek, poslije godinu na toj funkciji, podnijela je juče ostavku.

Bratušekova je o svojoj ostavci pismom obavijestila predsjednika Republike Boruta Pahora i predsjednika Narodne skupštine Janka Vebera.

Ona je na "Tviteru" i "Fejsbuku" objavila tekst svoje ostavke u kojoj kaže da "građani i građanke sami treba da kažu ko treba da vodi Vladu i to je jedino ispravno".

Bratušekova je već prošle nedjelje nagovijestila da će dati ostavku kada je izgubila mjesto na čelu stranke Pozitivna Slovenija na koje je izabran Zoran Janković, osnivač stranke i gradonačelnik Ljubljane.

Veber je rekao da će ostale članove Skupštine o ostavci premijera obavijestiti na sjednici koja će biti održana u srijedu ili četvrtak.

Odlazak Bratušekove ujedno znači i pad Vlade, ali s koalicijom je dogovoreno da će ministri nastaviti obavljati svoje poslove sve do prijevremenih izbora koji bi se mogli održati 22. juna.

Prema Poslovniku Narodne skupštine, ostavka Bratušekove se mora naći na dnevnom redu parlamenta u roku od sedam dana od objavljivanja. Predsjednik Republike, parlamentarne grupe ili najmanje deset članova imaju mogućnost da predlože novog mandatara, ali prema ranijim informacijama, to se najvjerovatnije neće dogoditi, već će se ići na vanredne parlamentarne izbore. Na tome je insistirala i Bratušekova. Ako Narodna skupština u roku od 30 dana ne predloži novog mandatara ili prijedlog ne bude prihvaćen, predsjednik raspušta Skupštinu i raspisuje vanredne izbore.

Alenka Bratušek (44) došla je na vlast u martu 2013. poslije pada vlade konzervativnog premijera Janeza Janše zbog optužbi o korupciji. Zoran Janković, takođe optužen za pronevjeru i korupciju, bio se tada povukao sa čela partije Pozitivna Slovenija, ali je zadržao mjesto gradonačelnika.

Rokovi

Nova skupština mora biti izabrana najkasnije dva mjeseca od raspuštanja prethodne, a prijevremeni izbori mogu da budu održani najranije 40 dana od dana zakazivanja.

Većina poslanika, kao i sama Bratušekova, su za to da izbori budu održani prije ljeta, dok pojedini poslanici vjeruju da izbori ne mogu biti održani prije jeseni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana