Premijer Marković Amfilohiju: Ovo je posljednje upozorenje

Agencije
Premijer Marković Amfilohiju: Ovo je posljednje upozorenje

Premijer Crne Gore Duško Marković upozorio je mitropolita Amfilohija da ne podstiče nerede u Crnoj Gori.

"Ovo je posljednje upozorenje mitropolitu Amfilohiju da ne podstiče nerede", rekao je Marković.

Premijer Crne Gore Duško Marković ocijenio je danas da je neobjašnjivo da zvanična Srbija nije osudila pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu ispred ambasade Crne Gore tokom protesta grupe nezadovoljnih zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Još je začuđujuća činjenica da ministri u Vladi Srbije i neki njihovi programirani analitičari nekontolisano vređaju Crnu Goru i njene institucije", kazao je Marković novinarima u Podgorici.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je ranije danas osudilo "vandalske istupe" koji su se u prethodna tri dana desili ispred ambasada Crne Gore u Srbiji, Sloveniji i Generalnog konzulata u Sremskim Karlovcima.

Marković je pozvao miropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) Amfilohija da ne podstiče nerede i nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Mitropolitu crnogorsko-primorskom savjetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede, da je ovo posljednja opomena u tom smislu, jer Crna Gora i državne institucije neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike, na policiju, ugrožavanje imovine i ograničavanje prava drugih građana", kazao je Marković.

On je pozvao sveštenstvo SPC da se "vrati u crkve i hramove, da pozove vjernike da služe i da borave u hramovima, da ih ne pozivaju na pružanje otpora vlastima u odnosu na Zakon o slobodi vjeroispovijesti".

"Poručujem građanima, imajte strpljenja. Crna Gora je evropska država 21. vijeka. Ovdje neće biti nikakvog sukoba. Ovdje nije nikome tijesno - ni Srbima, ni Crnogorcima ni Albancima, ni Muslimanima – Bošnjacima, ni Hrvatima ni bilo kome drugom. Crna Gora je dom za sve. Ali u Crnoj Gori će se poštovati crnogorski zakoni, a ne nečiji drugi. Ne brinite za svoju bezjbednost. Država je tu da štiti vašu sigurnost i sigurnost vaših porodica", kazao je on.

Skupština Crne Gore usvojila je u petak Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je podigao tenzije u Crnoj Gori i izazvao različite reakcije u regionu, a Mitropolija SPC oštro je protiv zakon, smatra ga antiustavnim, anticrkvenim i diskriminatorskim" i traži od vlasti u Crnoj Gori dijalog o njegovoj primjeni.

Sveštenstvo SPC gotovo svakodnevno se okuplja u crkvama u Crnoj Gori na molitvama i liturgijama, a u večernjim satima protivnici zakona organizuju blokade saobraćaja i protestne šetnje širom zemlje.

Tokom tih okupljanja bilo je incidenata. U Podgorici je sinoć ispred hrama policija upotrebila suzavac, dok su iste večeri na putu ka aerodromu kamenovana i lakše povređena četiri policajca tokom intervencije zbog blokade saobraćaja koju su organizovali demonstranti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana