Premijer, general i muški razgovori

Jutarnji list
Premijer, general i muški razgovori

Zagreb - Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović i penzionisani general Ante Gotovina često se druže u jednom zagrebačkom restoranu.

Iz Vlade kažu da je riječ o prijateljskom odnosu.

Zagrebački “Jutarnji list”, inače, Gotovinu predstavlja kao nesumnjivo najpopularnijeg penzionisanog generala Hrvatske vojske, koga je Haški trinubal oslobodio optužbe za zločine nad Srbima za vrijeme “Oluje”.

- Bio je to običan ručak bez političkih konotacija - kratko je komentirao bliski saradnik hrvatskog premjera Zorana Milanovića povodom druženja s genralnom dodavši.

- Oni se nalaze jednom mjesečno, nedavno su bili i u “Takenoku”, a pretpostavljam da će se i ubuduće družiti. To je muško prijateljstvo i ništa viš – rečeno je.

Inače, otkako se vratio iz Haga, gdje je prvostepenom presudom bio osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina u akciji hrvatske vojske “Oluja”, Gotovina je odlučio da se upusti u poslovne vode i čini se, navodi list, da je u tome prilično uspješan.

Pozivajući se na vladin izvor, list dodaje da u tome nema pomoć izvršne vlasti s obzirom na to da je prvi posao dobio još prije dvije godine, a najnoviji biznis s uzgajanjem tuna omogućila mu je Zadarska županija u kojoj je na vlasti opoziciona HDZ.

Kompanija “Adriatik gradnja”, čiji su vlasnici Gotovina i Željko Dilber, lani je za Grad Zadar odradila posao gradnje plinovodne instalacije, i to za iznos od 5,1 milion kuna.

U junu su Milanović i ministar odbrane Ante Kotromanović posjetili Gotovinu koji ih je poveo u obilazak svog tunogojilišta, a poslije su u njegovoj kući u Pakoštanima gledali fudbalsku utakmicu između Hrvatske i Škotske, podsjeća list. Kotromanović je dugogodišnji prijatelj porodice Gotovina.

Upućeni tvrde da je on glavna veza između Gotovine i premijera. Ali, još dok je bio vođa opozicije, Milanović je, za razliku od većine ljevičara, podržavao Gotovinu, navodi list i dodaje da je 2011. godine izjavio je da Gotovina ne može biti kriv.

S druge strane, Gotovina se, otkako je na slobodi, drži na distanci od političkih radikala.

Podsjeća se i da je odbio da učestvuje na skupu bivših generala koji su kritikovali vlast, a nedavno je odbio da komentariše rad Vlade, uz objašnjenje da je “samo običan ribar”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana