Prekinut lanac trgovine ljudima na Balkanu, uhapšeno osam lica

Srna
Prekinut lanac trgovine ljudima na Balkanu, uhapšeno osam lica

PODGORICA - Pripadnici crnogorske Uprave policije, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, sproveli su međunarodnu akciju u kojoj je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u posljednje vrijeme, a za sada je slobode lišeno osam lica, saopšteno je iz Uprave policije.

U saopštenju se navodi da su u jučerašnjoj akciji, realizovanoj u saradnji sa Interpolom i Evropolom, pretreseni objekti na tri lokacije i pronađena 93 lica sa Tajvana kojima je bilo ograničeno kretanje i oduzeti pasoši.

"Njih su, kako se pretpostavlja, osumnjičena lica koja su raspolagala velikim sumama novca, držala pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija", navodi se u saopštenju.

Službenici policije izuzeli su više elektronskih uređaja koji će biti predmet daljeg vještačenja radi otkrivanja krivičnih djela.

"Za sada je lišeno slobode osam lica zbog sumnje da su počinila krivična djela trgovina ljudima i stvaranje kriminalne organizacije, policija je identifikovala 12 žrtava ovog krivičnog djela, a u obradi je 85", dodaje se u saopštenju.

Pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije Enis Baković sastao se danas sa kolegama iz zemlje iz koje potiču žrtve, a na sastanku je zaključeno da se samo kvalitetnom međunarodnom saradnjom može stati na put transnacionalnom kriminalu, te da je ova aktivnost dobar pokazatelj kvalitetne međunarodne saradnje.

U policiji kažu da se preduzimaju dalje istražne aktivnosti radi identifikovanja još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih djela.

"Radi daljeg sprečavanja otvaranja sličnih centara i proaktivnog djelovanja s ciljem predupređenja izvršenja ovih krivičnih djela sa akcentom na borbu protiv trgovine ljudima, dalja i obimnija saradnja sa Evropolom tek slijedi", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je borba protiv trgovine ljudima u vrhu prioriteta crnogorske Uprave policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana