Predsjednik Skupštine pozvao gradonačelnika Vukovara da "malo stane na loptu"

Tanjug
Predsjednik Skupštine pozvao gradonačelnika Vukovara da "malo stane na loptu"

ZAGREB - Predsjednik srpske skupštine Gordan Jandroković poručio je danas da se na komemoraciji za žrtve Vukovara, koja se održava 18. novembra, ne smiju prikupljati politički poeni i praviti podjele, pa pozvao gradonačelnika Ivana Penavu da "malo stane na loptu".

"Ne mogu da shvatim i ne želim da imam razumijevanje za one koji na tom svetom mjestu, na toj komemoraciji, pokušavaju da prikupljaju političke poene, a ovdje se očigledno radi o tome", kazao je Jandroković.

Jandroković je to rekao komentarišući poteze vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave povodom  organizacije komemoracije i tvrdnju da je Vukovaru "ukradena" Kolona sjećanja.

"Interes je svih nas da dostojanstveno obilježimo i komemorišemo žrtvu Vukovara. Ne trebaju nam nikakve podjele, nikakva isticanja i naglašavanja ko je tu bio važniji, pozivanje na to da neko ko drugačije gleda na određene stvari ne može doći u Vukovar", rekao je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva skupštine.

Jandroković kaže da je Vukovar za Srbe "sveto mjesto, simbol stradanja i pobjede u Domovinskom ratu, simbol žrtve, svega onoga što je dovelo do stvaranja srpske države".

 U Vukovar, dodao je, treba da dođu svi oni kojima je stalo do žrtve i poštovanja te žrtve Vukovara, treba da dođu svi oni koji žele dobro srpskom narodu i državi i na tome ne smijemo da pravimo podjele.

"Nikad kao političar to ne bih činio i pozivam i Penavu i sve koji insistiraju na razlikama da malo stanu na loptu, da promisle da li je baš Vukovar tema na kojoj treba skupljati političke poene", kazao je Jandroković i dodao da u toj vrsti  političke manipulacije jednostavno ne želi da učestvuje.

Rekao je da će kao i svake godine ići u Vukovar i da očekuje dostojanstveno komemorisanje žrtve. 

Na pitanje novinara da li se HDZ-u sada događa ono što je HDZ-ov gradonačelnik radio 2013. vladi Zorana Milanovića kada su bile dvije kolone u Vukovaru, Jandroković odgovorio odrečno.

"Ovo nije ista situacija i ako se i dogodila greška tada, ne treba je ponavljati, naučili smo puno toga, prošli kroz proces transformacije društva", naveo je Jandroković, prenijela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana