Predsjednik izbjegao plaćanje poreza

Agencije
Predsjednik izbjegao plaćanje poreza

Zagreb - Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović i ministar odbrane Ante Kotromanović su u sukobu interesa, saopštila je juče Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.

Komisija navodi da će protiv njih biti pokrenut postupak.

U slučaju Grabar-Kitarović ne radi se o sukobu interesa već o pitanju povrede načela u postupanju predsjednika.

Komisija je saopštila da je Grabar-Kitarović povrijedila načelo o postupanju predsjednika jer je za vrijeme novembarskih izbora od države dobila 1.167.573 kune (152.296 evra) kao naknadu za propagandu, a ona je, kako se navodi, novac dala HDZ-u da bi izbjegla plaćanje poreza od 40 odsto. Tokom kampanje najavljivala je da će novac uplatiti u humanitarne svrhe.

Takve odluke su van njenog ovlašćenja i time je povrijedila načelo obavljanja javne dužnosti, utvrdila je Komisija.

U obrazloženju se navodi da se Grabar-Kitarović ponašala kao član stranke i da je sporno to što se novca odrekla, a odlučivala je u koje će humanitarne svrhe taj novac otići.

- Ona je uručivala sredstva kao da su to njene vlastite donacije iako su u tom trenutku to već bila sredstva HDZ-a. To nije smjela da uradi - objasnila je predsjednik Komisije Dalija Orešković.

Isto tijelo odlučilo je da je odlazeći ministar Ante Kotromanović takođe u sukobu interesa zbog slučaja u kojem je zajedno sa svojom porodicom privatnim avionom firme "Beeccraft" otputovao na Lošinj. Ministarstvo odbrane tada je objasnilo da je Kotromanović bio na privatnom putovanju i nije koristio sredstva državnog budžeta.

Izračunato je da je ministrov let do Lošinja i natrag koštao više od 28.000 kuna (3.650 evra), a zakon o sprečavanju sukoba interesa zvaničnicima zabranjuje primanje darova veće vrijednosti od 500 kuna (65 evra).

Bez postupka protiv Milanovića

Komisija je odlučila da neće pokretati postupak protiv premijera Zorana Milanovića. U slučaju Milanovića došla im je prijava da je pogodovao rođacima u davanju kredita HBOR-a za autopraonicu u vlasništvu žene Milanovićevog brata. Komisija je, međutim, utvrdila da Milanović nije mogao pogodovati, te da u trenutku kada je kredit autopraonici odobren bratova supruga više nije bila vlasnica pomenute autopraonice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana