Pravdu čeka 88 ubijenih Srba

Agencije
Pravdu čeka 88 ubijenih Srba

Zagreb - Od zločina hrvatske vojske u Medačkom džepu ispod Velebita, gdje je ubijeno 88 Srba, juče su navršene 22 godine.

U crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos za stradale. Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" podsjeća da su u sudskim procesima za zločine u Medačkom džepu neki oslobođeni, neki dobili minimalne kazne ili se brane sa slobode, a pojedini nisu ni procesuirani. Kako navodi "Veritas", to pokazuje da Hrvatska još nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom svoje nedavne prošlosti.

Hrvatska vojska u agresiji na srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj pljačkala je, palila, rušila kuće, ubijala i masakrirala civile, vojnike i policajce.

Nekadašnji stanovnik Divosela Mile Raičević rekao je da je tokom pet dana ubijeno 88 Srba.

- Civili, njih 36, mahom su bili stariji ljudi, od 60 do 90 godina. Bojovnici su mnoge od ubijenih poznavali, zajedno sa njima nekada sjedjeli u školskim klupama, išli na slave, pijace, a 9. septembra 1993. počinili su pogrom - rekao je Raičević.

Tragedija Medačkog džepa odvijala se pred očima UNPROFOR-a, koji, kako dodaje "Veritas", tada nije bio samo pasivni posmatrač, već je pokušao da preuzme kontrolu nad tim područjem i spriječi ubijanje preostalih ljudi, što mu je uspjelo tek nakon trodnevnih borbi sa hrvatskom vojskom i policijom. Potpisan je Sporazum o kontroli Medačkog džepa, po kojem su se i hrvatska i srpska strana, uz posredovanje međunarodne zajednice, saglasile da se hrvatske snage povuku sa okupirane teritorije do 15. septembra, a da kontrolu nad ovim područjem preuzmu snage UNPROFOR-a.

- Hrvatska strana nije ispoštovala dogovor, pa su njene snage u povlačenju, koje je potrajalo do 17. septembra, opljačkale, popalile, porušile i pobile sve ono što nisu uspjele da urade u nastupanju - saopštio je "Veritas".

Veritas citira i riječi komandanta UNPROFOR-a generala Žana Kota, koji je poslije obilaska tog područja izjavio: "Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namjerno". U toj akciji stradalo je 88 Srba, 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina. Među žrtvama je i 17 žena.

Jedan od najstrašnijih zločina

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač ocijenio je da u Hrvatskoj nema političke volje da budu procesuirani oni koji su počinili zločine nad Srbima prije više od dvije decenije.

- Nepriznavanje zločina počinjenih nad Srbima danas, kako smo svedoci, prate tragovi rehabilitacije ustaštva i fašizma - rekao je Pjevač i dodao da se Hrvatska mora suočiti sa počinjenim zločinima, a "Medački džep" je jedan od najstrašnijih. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana