Poznato kada će crnogorski parlament raspravljati o rezoluciji o Jasenovcu

Srna
Poznato kada će crnogorski parlament raspravljati o rezoluciji o Jasenovcu

PODGORICA - Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je na današnjoj sjednici kolegijuma parlamenta da će prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu biti na dnevnom redu parlamenta krajem juna.

Grupa poslanika vladajuće koalicije predala je 17. maja u skupštinsku proceduru prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

U prijedlogu je navedeno da su u Jasenovcu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati i drugi narodi, kao i da 22. april treba da bude zvanično priznat kao dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježavati svake godine.

"Skupština osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma. Kroz usvajanje ove rezolucije, Skupština se obavezuje da aktivno doprinosi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumijevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije", navedeno je u dokumentu.

U njemu piše i da se podstiče obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu i da će Skupština svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

"Skupština ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanju na žrtve genocida u Jasenovcu", navedeno je u dokumentu.

Zahtjev je uslijedio nakon što je premijer Milojko Spajić najavio da će Crna Gora na Generalnoj skupštini UN podržati prijedlog rezolucije o Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana