Poziv za registraciju birača za izbor evropskih parlamentaraca

Srna
Poziv za registraciju birača za izbor evropskih parlamentaraca

Sarajevo - Ambasada Hrvatske u BiH objavila je danas poziv za registraciju hrvatskih državljana koji će u BiH glasati za izbor članova Evropskog parlamenta iz Hrvatske.

Izbori za članove Evropskog parlamenta iz Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH biće održani u nedjelju, 26. maja.

Biračka mjesta u BiH biće otvorena u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu, navode iz Ambasade Hrvatske u BiH.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj treba da dostave zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj, dok državljani Hrvatske koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za elektronsku ličnu kartu treba da dostave zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za elektronsku ličnu kartu, ne moraju se aktivno registrovati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrovani prema adresi prebivališta iz elektronske lične karte.

Ukoliko žele glasati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u Hrvatskoj, birači moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH, odnosno nadležnoj kancelariji uprave u Hrvatskoj, ukoliko će na dan održavanja izbora boraviti u Hrvatskoj.

Lično potpisani zahtjev za registraciju uz kopiju važećeg ličnog dokumenta građani mogu podnijeti lično, putem pošte, telefaksa ili imejla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana