Poziv vjernicima na poštovanje mjera

Srna
Poziv vjernicima na poštovanje mjera

PODGORICA - Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka pozvale su vjernike da poštuju mjere koje je danas donijelo Koordinaciono tijelo Vlade Crne Gore za borbu protiv zaraznih bolesti radi suzbijanja epidemije virusa korona.

“Od selektivne pravde Nacionalnog koordinacionog tijela i njegovog ignorisanja života Crkve, gore bi bilo pokazivati nered i bezvlašće u vrijeme ove opake bolesti”, navele su Mitropolija i Eparhija u saopštenju.

U saopštenju se ističe da Koordinaciono tijelo “ne pokazuje minimum osjećaja za duhovne potrebe ljudi, nego dozvoljava rad trgovinskih i ugostiteljskih objekata, a zabranjuje učešće vjernicima u hramovnim bogosluženjima”.

“Ovo su očigledno dani velikih društvenih i zdravstvenih iskušenja, ideoloških i medijskih uznemiravanja i lutanja, pa to vidimo kao dodatni razlog da mi kao hrišćani na prvom mjestu svjedočimo mir i strpljenje po svakom mogućem pitanju. Molimo sve da na svaku eventualnu zemaljsku nepravdu ili neku uvredu koja dolazi od bližnjih uzvrate jevanđelskim trpljenjem – jer smo svi braća i sestre i svi smo djeca Božija”, navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije i Eparhije naglašavaju da je Crkva od početka epidemije pozivala na poštovanje zdravstvenih mjera i sprovodila ih koliko je god to bilo moguće.

“U ovim danima naročito se molimo za ljekare i sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori, koji svojom žrtvenom ljubavlju svima nama postaju obrazac ljudskosti i života po Božijoj nauci. Molitve uznosimo i za sve bolne, a pogotovo za one čiji su životi ugroženi. Da Gospod dade krepost ljekarima i zdravstvenim radnicima, ozdravljenje bolnima, i sačuva zdravlje zdravima, kako u Crnoj Gori tako i u čitavome svijetu”, navodi se u saopštenju.

Uoči velikih jesenjih i zimskih slava vjernicima je upućen poziv da, u skladu sa ranijim pozivom, “svog nebeskog zaštitnika proslave najskromnije, uz poštovanje propisanih mjera”.

“Ovaj apel se odnosi kako na domaćine tako i na tradicionalne porodične goste. Za sva dodatna pitanja na ovu temu neka se svečari blagovremeno dogovore sa svojim nadležnim sveštenicima”, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana