Požari bukte širom Balkana, vrućine okidač

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Šumski požari zahvatili su danas dijelove Balkana, pri čemu su izgorjele šume i kuće, a evakuisano je i jedno odmaralište u Albaniji, saopštile su lokalne vlasti.

Požar je zahvatio borove koji okružuju hotelski kompleks u albanskom primorskom gradu Šenđin iz kojeg su vlasti evakuisale stanovnike, prenio je Rojters.

U požaru u Sjevernoj Makedoniji u blizini grčke granice izgorjelo je pet kuća, a stanovništvo je evakuisano, rekli su lokalni zvaničnici.

Stanovnici su rekli lokalnim medijima da su struja i telefonske usluge u prekidu.

I BiH se borila s nekoliko vatrenih stihija, prenio je RTRS.

Požar koji je juče izbio oko 11 časova u industrijskoj zoni južno od Mostara trenutno je pod kontrolom, a vatra koja je buknula u selu Poljice kod Drvara sve je bliže kućama, rekla je načelnik opštine Dušica Runić.

Mještani navode da plamen ide nekoliko metara u visinu, te da je sve puno dima.

U Hrvatskoj je u požaru izgorjelo oko 450 hektara borove šume oko Šibenika, saopštila je vatrogasna služba.

Hrvatski vatrogasci se i dalje bore s vatrenom stihijom u blizini Skradina i Zadra, a sada je zbog požara kod Makarske zatvoren put zbog čega je saobraćaj preusmjeren na zaobilazne pravce, objavio je Indeks. 

Šumski požar na Golom Brdu kod Sutomora u Crnoj Gori izbio je sinoć objavili su crnogorski mediji.

"Velika je površina zahvaćena vatrom. U pitanju je šumski požar. Vatru gase pripadnici Službe zaštite i spasavanja sa četiri vozila sa posadama", rekao je za Radio Bar i Bar Info Aco Vulević, komandir Službe zaštite.

U Bugarskoj su vatrogasci morali da prestanu da gase šumski požar na planini Slavjanka u blizini grčke granice nakon što su počele da eksplodiraju nagazne mine iz doba hladnog rata, javio je lokalni medij Nova TV.

U međuvremenu, više od 200 vatrogasaca, uz podršku helikoptera i aviona, uspjelo je da obuzda šumski požar na drugom najvećem ostrvu u Grčkoj, Eviji, nakon što su vlasti naredile evakuaciju dva sela, saopštila je vatrogasna brigada.

U Grčkoj je prošle godine izbilo više od 8.000 požara, pokazuju podaci vatrogasne brigade, podsjeća Katimerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana