Požar u močvari u dolini Neretve

Srna
Foto: ilustracija

METKOVIĆ - Požar je izbio u popodnevnim časovima u močvari između naselja Vida i Pruda u dolini Neretve, a na terenu su pripadnici vatrogasne jedinice iz Metkovića.

Gori dvadesetak hektara trstike i šaša na nepristupačnom području, a vatra nošena burom nekontrolisano se širi močvarom.

Kuće u Vidu nisu ugrožene mada se vatra proširila na predio zvani Gaj. Vatrogasci čuvaju i crkvicu Svetog Vida koja se nalazi na rubu močvare i kojoj je vatra u jednom trenutku zaprijetila, prenose hrvatski mediji.

Na terenu su pripadnici Javne vatrogasne jedinice Metković, koji čuvaju požarište, odnosno sprečavaju širenje vatre prema naselju. Kuće nisu ugrožene.

"Obezbjeđujemo požarište i na terenu kontrolišemo situaciju", rekao je komandir Javne vatrogasne jedinice u Metkoviću Jure Pilj.

Požari u močvari nisu neobična pojava u dolini Neretve. Čim počne da duva bura neodgovorni pojedinci, piromani ili krivolovci pale trstiku i šaš, pa se često dogodi da močvara gori i po nekoliko dana.

Ekolozi smatraju da je šteta nakon požara nemjerljiva za ptičiji svijet delte Neretve, koji je ugrožen i bez požara, a vatra bi ga mogla potpuno uništiti, budući da neodgovorni pojedinci zapale na stotine hektara trstike i šaša u dolini ove rijeke, koja je zaštićena Naturom 2000 i Ramsarskom konvencijom.

Požar je u popodnevnim časovima izbio i u Prugovu, a mediji saznaju od vatrogasaca da je riječ o požaru otvorenog prostora. Vatrogasci iz Klisa i Zagore su se sa dva vozila i šest vatrogasaca uputilina intervenciju.

Ne prijeti opasnost kućama, kažu vatrogasci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana